DPH po novelách 2016 a 2017 – videozáznam z webináře ihned k dispozici

V květnu jsme se věnovali i problematice DPH. Společně s Ing. Otou Paikertem jsme pro vás připravili webinář o novinkách v oblasti dani z přidané hodnoty po novelách v letech 2016 a 2017.

Pro sledování videa ve vysoké kvalitě se pomocí ozubeného kolečka přepněte do HD a přejděte do režimu Celá obrazovka. 

Celé video ke zhlédnutí zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/dph-po-novelach-2016-2017

Na webináři DPH po novelách 2016 a 2017 jste se ptali:

1) Osoba povinná k dani vlastní soukromý zděděný pozemek, který chce rozparcelovat na 5 dalších, zbudovat sítě a poté prodat jako stav. pozemky. Bude toto považováno za ekonomickou činnost?

2) Zákazníci z jiných EU států plátci platí za dodání strojů předem zálohy. Stoje jsou dodávány do EU. Dle vašeho výkladu bych měla odvést daň ze záloh i když konečné zdanitelné plnění je osvobozené od daně?

3) Dobrý den, FO OSVČ neplátce má roční příjem v §7 900 tis. K tomu má ve SJM nemovitosti, z nichž je roční příjem v §9 200 tis. Kč. Jak se příjmy z pronájmu majetku v SJM počítají do obratu? Celé, jedna polovina, …? Příjmy z pronájmu uvádí v daňovém přiznání manželka.

4) Jsem český plátce DPH vlastnící byty k pronájmu, které byly pořízeny do roku 2010. Nebylo uplatněno DPH na vstupu. Mohu byty prodat bez DPH?

5) Jsem český plátce vlastnící byty k pronájmu, byty byly pořízeny do roku 2010. Nebylo uplatněno DPH na vstupu. Mohu byty prodat bez DPH?

6) Plátce DPH koupí nemovitost, převod smlouvy na dodavatele tepla proběhne až po 4 měsících. Dodavatel tepla vystaví daňový doklad na původního vlastníka – neplátce DPH, je nějaká možnost, jak by si mohl nový vlastník uplatnit odpočet DPH, když nemá daňový doklad?

7) Obdrželi jsme doklad v režimu přenesení daňové povinnosti v 5/17. DUZP je 2/17. Jsme měsíční plátci, můžeme použít časový posun a doklad zahrnout do přiznání a KH v řádném DAP za 5/17?

8) Dobrý den, tuzemský neplátce DPH zprostředkovává ubytování v Itálii (pro občany), obrat za 12 měsíců nedosahuje 1 mil. Je povinen se registrovat?

9) Slovenský neplátce(osoba neusazená v ČR) zedník poskytl službu tuzemskému plátci (místo ZP ČR). Český plátce odvede DPH na výstupu může uplatnit DPH i na vstupu? Nemá registrační povinnost k DPH zedník na Slovensku? Děkuji.

10) Na přijatém daňovém dokladu nad 10 tis. nám dodavatel nenapsal DIČ . Zjistili jsme to po třech měsících a dodavatel nám již nechce fakturu z důvodu KH opravit. Nebudeme mít problém s nárokem na odpočet?

11) Je možné u cestovní kanceláře provést vypořádání z hlediska zvláštního režimu (§ 89, odst. 1) do konce kalendářního roku?  Nebo je potřeba „ctít“ dobu do 15-ti dnů od posledního dne poskytnutí služby?

Odpovědi Ing. Ota Paikerta včetně možnosti získání celého videa naleznete zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/dph-po-novelach-2016-2017