Knižní poukázka jako daňově uznatelný reklamní předmět

Jaké reklamní předměty rozdává zákazníkům vaše firma? A jste si jistí, že se ve všech případech jedná o daňově uznatelný reklamní předmět? Ve videodotazu níže si můžete poslechnout, jaká situace nastane, když jako reklamní předmět rozdáte knižní poukázku. Dotaz zazněl na školení Komplikované účetní případy s lektorem Tomášem Líbalem



Dotaz

Knižní poukázka v hodnotě 200,- označ. jménem firmy(jedná se nejspíš o obchodní označení firmy – pozn. lektora), dává se zdarma klientům jako dárek, obchod nám fakturuje tyto poukázky bez DPH – je to reklamní předmět dle ZDP a dárek dle ZDPH?

Odpověď

Podle mého názoru ne. Poukázka je náhrada peněz, takže to není předmět a nepovažoval bych to za daňově uznatelný náklad. Zároveň, když vám obchod ani žádnou daň neúčtuje, což je správně, tak ani není co řešit z hlediska DPH. Takže nedoporučuji volit tuto variantu, ale doporučuji spíš koupit konkrétní publikaci. Tu vybavit příslušným označením a konkrétní knížku případně dávat. Ale vím, že se mi to hezky povídá – někdo má rád nějaké romány typu červená knihovna, někdo cestopis… Ale knižní poukázku nedoporučuji. Je to rozhodně náklad nedaňový a DPH tam ani není ve hře.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Komplikované účetní případy? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.