Pracujte na dálku z chalupy či u vody

Láká vás pěkné počasí ven a chtěli byste vyrazit někam do přírody? Co ale s prací, která se sama neudělá? Existuje nějaká možnost, jak si vzít práci s sebou na chalupu nebo k vodě? V posledních letech se čím dál častěji vyskytuje fenomén digitálního nomádství a práce na dálku. Lidé, kteří ke své práci potřebují jen počítač a připojení k internetu, cestují po celém světě a užívají si jiné kraje a kultury, ale i krásy naší vlasti. Posun v technologiích a přesun mnoha aplikací na internet umožňuje pracovat na dálku grafikům, programátorům, architektům a třeba také účetním 🙂

Pomalu, ale jistě se začínáme také vracet na chaty a chalupy, a tak se podívejme na to, jak si užívat léto na chalupě a u toho pracovat. V předešlém článku Online úložiště účetních dokladů jsme si ukázali, jak ukládat účetní dokumenty v online úložišti. Možná už letos nestihnete uložit online dostatek dokumentů, abyste mohli plnohodnotně pracovat, ale pokud na tom budete systematicky pracovat, příští léto budete mít vše potřebné po ruce.

Vezměte svůj počítač na výlet

Mnoho účetních běžně pracuje na notebooku. Z pohledu mobility tak není problém přemístit se kamkoliv. Také výdrž provozu na baterii se značně prodloužila, takže nebudete připoutáni jen k zásuvce. Pokud notebook nepoužíváte a preferujete při práci např. velkou obrazovku, popřemýšlejte do budoucna třeba o připojení velkého monitoru k notebooku nebo o koupi takzvaného all-in-one počítače, kde samotný počítač je již součástí obrazovky. Takový počítač už v případě potřeby lehce převezete.

All-in-one počítač

Mobilní internet je základ

Mimo počítače budete také potřebovat druhou nezbytnou součást spojení se světem, a tou je mobilní připojení k internetu. Tato oblast byla ze strany mobilních operátorů dlouho opomíjena a vystačili si s příjmy za volání. V posledních letech, ale byly sítě pro rychlý mobilní internet dostavěny a v současnosti je pokryto přes 90 % území ČR. S poměrně vysokou pravděpodobností byste se tak měli k internetu připojit. Jestli je vaše oblíbené místo pokryto signálem si můžete ověřit na této mapě (v levém menu stačí vybrat název mobilního operátora, položku Všechna pásma a pak již můžete na mapě najít vaše místo). Také co se týká cenové dostupnosti mobilního připojení, začíná se situace zlepšovat. Vysoké ceny mobilních dat se v poslední době snížily a pod tlakem vládou chystané regulace operátoři navýšili limity mobilních dat a upravili ceny. Měsíc mobilního internetu vás tak vyjde třeba na 400 Kč.

USB modem

Pro příjem internetu budete potřebovat ještě nějaké komunikační zařízení. Většina moderních mobilních telefonů umí propojit váš notebook s internetem. U telefonů se systémem Android je to třeba pomocí funkce Mobilní hotspot, která vytvoří bezdrátové spojení pomocí Wi-Fi. Druhou možností je zakoupení mobilního modemu, který se připojí přes USB do počítače a je hotovo. Cena modemu může být 1 000 Kč nebo také nic, podle toho jakou máte u operátora smlouvu.

Jak vytisknout doklady?

Poslední problémovou oblastí může být tisk dokladů. Většina z vás asi na chalupě nemá tiskárnu a těžkou tiskárnu z kanceláře nechce stěhovat. Možnosti jsou opět dvě. První je nákup malé příruční tiskárny, která vás přijde na 1 000 Kč a váží ani ne 3 kg. U takové tiskárny je ale nevýhodou dražší tisk. Druhou možností je “tisk” dokladů do formátu PDF a následný fyzický tisk po návratu do kanceláře. Některé účetní programy mají možnost tisknout dokumenty do formátu PDF přímo. Pokud taková možnost není, je možné si nainstalovat aplikaci, která to zajisti. Jednou z takových aplikací zdarma je např. Foxit PDF Creator. Stáhnout si jej můžete zdePo instalaci programu vám v seznamu tiskáren přibude nová virtuální tiskárna. Když při tisku tuto tiskárnu zvolíte, dokument se uloží jako soubor PDF pro následné použití.

Možná vás při čtení tohoto textu napadly další problematické oblasti, ale věřte nám, že téměř vše lze rychle vyřešit. Pokud vás tedy možnost práce na dálku zaujala, využijte zbytku léta a doufejme že i pěkný podzim k tomu, abyste vyrazili na nějaké zajímavé místo bez stresu z toho, že se vám doma kupí práce. Účtovat se dá přece i v lese 🙂 a pokud vyrazíte až v září, můžete si v lese vychutnat i některý z prvních webinářů nové sezóny.