Převodní ceny jsou pro jedny trhy vysoké a pro jiné nízké, k čemu se přiklonit?

Skrze převodní neboli transferové ceny, kontrolované daňovou správou, je možné realizovat prodej služeb a zboží mezi vzájemně spřízněnými osobami. Blíže jsme se této problematice věnovali v článku Transferové ceny – jejich význam a současný stav. Výše převodní ceny se pak stanoví z tzv. ceny obvyklé. Ale co dělat, když se převodní ceny na různých trzích výrazně liší? Právě takovému dotazu se věnovala Ing. Lenka Kruntorádová MBA během webináře Finanční transakce mezi obchodními organizacemi, transferové ceny



Dotaz

Dobrý den, dceřiná společnost v ČR se 100% vlastníkem v EU po řádné srovnávací analýze došla k závěru, že jsou převodní ceny zároveň vysoké (vzhledem k ceně obvykle u konkurence výrobků v ČR) a zároveň nízké (vzhledem k ceně obvyklé stejných výrobků na jiných trzích). K čemu se raději přiklonit?

Odpověď

Já bych tady v tomhle případě volila metodu, co se děje na území ČR. Protože samozřejmě je to situace, kdy zdaňujete – pokud se samozřejmě jedná o zdanění zisku na území ČR, tak zdaňujete ten zisk na území ČR. A tou obvyklou cenou na území ČR jsou ty ceny, které jsou realizované na území ČR, protože je to teritoriálně nejbližší záležitost. Pochopitelně je to situace, pokud dosahujete mnohem větších cen v jiné oblasti, tak bych doložila tady v tomto případě, proč je v té jiné oblasti těch vysokých cen dosahováno.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Finanční transakce mezi obchodními organizace, transferové ceny? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.