Jak přežít léto v kanceláři…

Co se vám vybaví, když se řekne léto? Dovolená? Pohoda? Teplo? Vůně lesa, louky nebo vody? No někteří z nás si zároveň vybaví i vysedávání v kanceláři nebo kdekoliv jinde v zaměstnání během krásných letních dní. A i když vaše firma používá klimatizaci, není sezení v rozpálených budovách zrovna výhra, k optimálnímu pracovnímu prostředí má daleko a vy už přemýšlíte, jak budete po práci sedět někde pěkně v chládku nebo přímo u vody. Ale jak přežít těch několik hodin do konce pracovní doby? Navíc když myslíte jen na to, že si vaše kolegyně právě teď užívá dovolenou někde u moře nebo se ve vyhřáté kanceláři vzduch ani nepohne? Máme pro vás pár jednoduchých tipů…

Jak si zpříjemnit letní pracovní dny?

  • Plánování a těšení

Všichni vaši kolegové už byli na dovolené, ale vy jste si ji naplánovali až na konec prázdnin? Fotky a zážitky z jejich cest už nemůžete ani vystát a zdá se vám, že dny ubíhají hrozně pomalu? Můžete si třeba fotku místa, kam se plánujete vydat, nastavit jako plochu na vašem pracovním počítači. I taková maličkost vás může udržet pozitivně naladěné. Nebo si po práci naplánujte nákup nezbytností, které na dovolenou potřebujete. Pracovní den v krásném letním dni tak bude určitě snesitelnější. Navíc plánování a těšení se na dovolenou představuje pro mozek téměř stejný relax jako dovolená samotná.

A pokud jste v opačné situaci a dovolenou máte už dávno za sebou, naplánujte si na víkend kratší výlet nebo příjemný večer s přáteli. Letní čas k tomu přímo vybízí a pracovní doba vám rychleji uteče i během těšení se na maličkosti.

  • Pauzírujte

Jakmile vám během pracovní doby začnou myšlenky utíkat směrem k vodě, odpočinku na zahradě nebo k večerní letní procházce, udělejte si pauzu. Nemá smysl se trápit za počítačem, když se stejně soustředit na práci nemůžete. To se raději na chvíli projděte, skočte si pro zmrzlinu nebo pro osvěžující nápoj (viz Dodržujte pitný režim). Změna prostředí pomůže každému, to je dokázané. A můžete s sebou vzít i některého z kolegů. Během pauzy třeba společně proberete i pracovní úkoly nebo resty, společně si pročistíte hlavu a k pracovnímu stolu se oba vrátíte svěží, připravení na další práci.


Dejte si pauzu na zmrzlinu

  • Odcházejte dřív

Tip pro ty, kteří patří spíš mezi ranní ptáčata… Čím dřív do práce přijdete, tím dřív také můžete odejít a užívat si letních dnů. Po práci tak můžete vyrazit na bazén, sportovat nebo na kratší výlet. Navíc je prý ráno člověk neproduktivnější a během léta to platí stoprocentně. Ráno, když ještě není příliš horko, se vám totiž bude pracovat mnohem lépe – můžete otevřít okno a užívat si ranní vzduch. Ti nejúspěšnější manažeři a šéfové velkých firem prý vstávají kolem 4:00, aby všechny důležité věci stihli už během dopoledne. Můžete se u nich inspirovat.

 

Jak vyzrát na vysoké teploty?

  • Dodržujte pitný režim

Neustále omílaná pravda – v létě je pravidelný přísun tekutin tím nejdůležitějším pravidlem. Budete soustředěnější a práce vám tak půjde lépe od ruky. Ale pamatujte na to, že příliš sladké a sycené nápoje nejsou pro váš organismus vhodné. Nejlepší je tekutiny doplnit obyčejnou vodou. A jak si ji vylepšit? Stačí přidat mátu, citron, okurku nebo různé druhy ovoce. Ale s ledem opatrně! Díky příliš studenému pití musí žaludek vynaložit mnoho energie na jeho ohřátí a nám je tak ještě větší teplo. V letních měsících také omezte kávu, a to i ledovou, protože náš organismus zbytečně dehydratuje.


Nápoj vás musí osvěžit a dodat energii

  • Vsaďte na správné materiály oblečení

Jak je možné, že obyvatelé jižních států mohou klidně chodit do práce v kalhotách a košili s dlouhým rukávem a přesto přijdou do zaměstnání svěží a dobře naladění? Pečlivě vybírají materiály, ze kterých je jejich oblečení vyrobeno. Přírodní materiály jako je bavlna, bambus, konopí nebo len jsou totiž pro naše tělo nejpříjemnější. Dobře odvádí pot, jsou prodyšné a nedráždí citlivou pokožku. Po příchodu za pracovní stůl tyhle vlastnosti určitě oceníte.

Pokud musíte v rámci zaměstnání často vyrážet na schůzky mimo svou kancelář nebo zařizovat věci na úřadech, nevyhnete se rozpáleným ulicím. Proto pečlivě volte také střihy vašeho letního oblečení. S tím jak stoupá rtuť na teploměru, se totiž většinou zmenšuje množství látky, z níž je vyrobeno naše oblečení. A i když vaše firma nemá nastavený přísný dress code, určitě se shodneme, že příliš krátké kraťasy, sukně, topy bez ramínek nebo pánská tílka do zaměstnání a na pracovní schůzky prostě nepatří. Navíc vám bude určitě příjemněji v košili nebo šatech volného střihu než v upnutém elastickém triku. A pozor si také dejte na barvu svého oblečení. Není totiž žádným tajemstvím, že ve světlých barvách se během letních tropů budete cítit mnohem lépe.

  • Upravte jídelníček

Gulášek s knedlíkem není v letních vedrech tou nejlepší obědovou volbou. Po podobně laděných jídlech se po příchodu do vyhřáté kanceláře budete cítit unaveně, těžce, potit se budete ještě víc než před tím a na práci nebudete mít ani pomyšlení. Jak se v létě stravovat, aby vaše pracovní produktivita příliš netrpěla, vy za pracovním stolem nepospávali a práce se vám nehromadila? Začněte bohatou snídaní, protože většina lidí do sebe během vysokých teplot, které pak panují v průběhu dne, nedokáže stejně nic velkého dostat. Navíc snídaně je základ dne! Oběd zvolte jednodušší – různé druhy salátů, ryby nebo krůtí maso, uberte na přílohách a dobrou volbou jsou i studené polévky s pečivem. Na svačinu si pak nachystejte misku s ovocem nebo zeleninou a dejte si ji v práci do ledničky. Vychlazené ovoce i zelenina vás vždy výborně osvěží a nabije dobrou náladou.

 

Léto je v polovině a my doufáme, že máte před sebou ještě spoustu dobrodružství a krásných letních dní. Naplno si je užijte, abyste se po prázdninách mohli společně s námi pustit do dalšího vzdělávání v oblasti daní, mezd a účetnictví pomocí webinářů. Už máte předplatné na další rok?