Přiznání DPH za ubytování v Nizozemí

Marek Reinoha během živého vysílání kurzu DPH při obchodu mezi členskými státy EU se zaměřením na služby v roce 2017 odpovídal i na dotaz spojený s výši DPH za ubytování v zahraničí. Jak poradil při konkrétním případu s ubytováním v Nizozemí jednomu z účastníků? 



Dotaz

Doklad za ubytování v Nizozemsku je s 0% DPH. Doklad je vystaven na českou firmu. Je český plátce povinen přiznat DPH v ČR – RESERVE CHARGE nebo v Nizozemí? 

Odpověď 

Není povinen přiznat DPH nikde, protože ta služba se vztahuje k nemovitosti. Ten hotel, to ubytovací zařízení je v Nizozemsku a poskytovatel služby uplatňuje tu holandskou DPH na výstupu. Proč tam je 0%? Možná to může být osvobozeno v Nizozemsku, možná tam je nulová sazba daně, to záleží na jejich podmínkách. Ale v tomto případě nizozemský hotel nebo ubytovací zařízení uplatnilo podle svých pravidel místní DPH na výstupu. Nevím proč je nulová, ale asi to tak je. On ví, co má dělat, ten Nizozemec.

Takže samozřejmě se český plátce nemůže přiznat k DPH v principu reverse charge v ČR, protože místo plnění služby není v tuzemsku, je to realizováno na území Nizozemska. A nepředpokládám princip reverse charge u těch tuzemských služeb na území Holandska. Tady bych se tím nezabýval. V ČR povinnost přiznat DPH nevzniká.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři DPH při obchodu mezi členskými státy EU se zaměřením na služby v roce 2017 ? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.