Srážky stravného v případě rozsáhlých exekučních srážek

Je možné zaměstnanci s exekučními srážkami strhnout z výplaty částku za stravenky? Tak přesně takový dotaz zazněl na letošním prvním webináři Výpočty ve mzdové účtárně – problematika pojistného. A jak by celou situaci řešil lektor Zdeněk Křížek



Dotaz

Jak je to se zaměstnancem s mnoha exekucemi. Může mu firma strhávat peníze z výplaty za stravenky nebo ne? Má si to zaměstnanec hradit sám do pokladny v hotovosti ze třetí třetiny? 

Odpověď

Tady jsme se bavili o tom pořadí a o tom, jak máme de facto ty pohledávky řadit. Z tohoto vašeho dotazu jasně vyplývá, jak jsem zmínil už ve výkladu, že ten dotyčný má exekuce, které si přinesl od předchozího zaměstnavatele. Znamená to, že tyto exekuce musíte vybavit přednostně a nemůžete s tímto zaměstnancem uzavřít dohodu o srážkách stravenek. Vy tuto dohodu uzavřete, ale ve vazbě na placení stravenek přímo do pokladny v hotovosti. Vy mu ponecháte z hlediska provádění srážek tu nezabavitelnou částku nebo nezabavitelné částky a třetí třetinu. Z toho, co on bude mít takto k dispozici, to co mu převedete na účet, který vám ten dotyčný předložil, tak to vám potom samozřejmě převede v hotovosti přímo do pokladny – tu daňově neuznatelnou částku z hodnoty stravenky nebo stravného. Vy mu to nemůžete v žádném případě srážet z jeho mzdy, z té třetí třetiny.

Dovolte mi říci ještě jednu větičku: Nejideálnější situace z toho praktického pohledu je, když takovýto zaměstnanec obdrží mzdu v hotovosti, to znamená, že přímo v pokladně se zúčtuje z té jeho mzdy v hotovosti i ta případná částka té daňově neuznatelné částky z pohledu těch stravenek.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Výpočty ve mzdové účtárně – problematika pojistného? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.