Výpočty ve mzdové účtárně – problematika pojistného – Videozáznam z webináře ihned k dispozici

V pořadí již 6. sezónu online účetních seminářů na Videolektor.cz jsme zahájili kurzem Výpočty ve mzdové účtárně  – problematika pojistného pod vedením zkušeného lektora Zdeňka Křížka. Kompletní videozáznam z webináře naleznete zde.

Kurz si klade za cíl seznámit účastníky s komplexní problematikou výpočtů ve mzdové účtárně a dalšími povinnostmi s tím spojenými. Součástí výkladu jsou změny v provádění srážek ze mzdy u výplaty odstupného, změny v Zákoně o zaměstnanosti od 1.8.2017, problematika pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění 2017.

Pro sledování videa ve vysoké kvalitě se pomocí ozubeného kolečka přepněte do HD a přejděte do režimu Celá obrazovka.  Celé video ke zhlédnutí zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/vypocty-ve-mzdove-uctarne-problematika-pojistneho

 

Na webináři Výpočty ve mzdové účtárně – problematika pojistného jste se ptali:

1) Zaměstnankyně z důvodu OČR neodpracuje v roce více jak 100 pracovních dnů. Je nutnost krátit roční nárok na dovolenou?

2)  Jak je to se zaměstnancem s mnoha exekucemi. Může mu firma strhávat peníze z výplaty za stravenky nebo ne? Má si to zaměstnanec hradit sám do pokladny v hotovosti ze třetí třetiny?

3) Zaměstnankyně skončila PPM dne 13.7.2017, čerpá rod. příspěvek a nepracuje od 14.7.2017. Dostala 31.8. žádost o proplacení dovolené za rok 2017? Můžeme proplatit?

4) Může si zaměstnanec uplatnit nezabavitelnou částku na vlastní dítě, když je rozvedený a dítě má v péči bývalá žena. Výživné platí řádně. Pokud může, jaké doklady mám od něj požadovat?

5) Je u dohody o pracovní činnosti nárok na dovolenou?

6) Jednatel má smlouvu o výkonu funkce jednatele, dle které vykonává činnost bezúplatně. Jiné příjmy nemá. Musí zaměstnavatel odvádět za něj pojistné na zdravotní pojištění z minimální mzdy?

7) Pokud oba manželé pracují u stejného zaměstnavatele (oba mají prac. smlouvu), mají nárok na příspěvek na rekreaci dle §6 odst.9 ZDP oba? Tj. každý může dostat jako nepeněžní plnění 20 000 Kč?

8) Jsme české s.r.o. chtěli bychom zaměstnat polského pracovníka s místem výkonu v Polsku. Chtěla jsem se zeptat, jestli je toto možné a co musí české s.r.o. udělat?

9) Pokud žena pečuje o dítě ve věku 5 let a zároveň si přivydělává na DPČ (pracuje týdně 3 hod., odměna 3000 Kč). Může být považována za státního pojištěnce na zdrav. pojišťovně, nebo se za ní musí odvádět pojistné z minim. mzdy? Jiné příjmy nemá.

10) Může zaměstnankyně rodič. dovolenou (RD) přerušit, vyčerpat dovolenou, a pak opět nastoupit na RD?

Odpovědi Zdeňka Křížka včetně možnosti získání celého videa naleznete zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/vypocty-ve-mzdove-uctarne-problematika-pojistneho