4 jednoduché tipy na efektivní komunikaci s klienty

Jedno špatně zvolené slovo, tón hlasu, nevyřčené obavy nebo problémy a komunikační šum je na světě. Není vždy jednoduché ustát komunikaci s klientem s grácií – může se nad váš povyšovat, zastrašovat vás, být nepříjemný. A pokud řešíte nějaký problém, vše se jen zhoršuje.

Je sice důležité naslouchat potřebám vašeho klienta a citlivě na ně reagovat, na druhou stranu se nemůžete od klientů nechat zahnat „do kouta“ a neprosadit svou myšlenku. Vaše komunikace by měla být vyvážená. Jak na ni? Máme pro vás 4 praktické tipy.

1.Otevřená komunikace

Slušnost je základ všeho. Nepouštějte se zbytečně do konfliktů, nesnažte se mlžit a řekněte klientovi i o tom nejmenším problému. Nebojte se otevřít i nepříjemné témata a řešte je přímo. Měli byste být člověkem, na kterého se klient rád obrátí, protože ví, že se vždy pokusí o hledání řešení.

2. Nebojte se říct ne

Někdy přijde čas na to ohradit se, odmítnout. A věřte, že i „ne“ může váš vztah s klientem posunout dále – k lepší nebo širší spolupráci. Stejně jako v jiných vztazích, i v tom s vaším klientem byste měli oboustranně vždy něco získat. Pokud si připadáte jako osoba, která tahá za kratší konec, odmítněte a své důvody vysvětlete. Klient by měl vědět, proč jste ho odmítli.

3. Udržujte dobrou náladu

Nejste stroj a nemůžete mít každý den skvělou náladu, ale přesto byste měli zůstat profesionály a nepřinášet do vaší konverzace negativní nálady a postoje. Zkuste znít za všech okolností příjemně a nikdy se zákazníky nesnažte rychle odbít.

4. Snažte se, aby se cítil jako váš partner

Buďte vždy upřímní, mějte ke všem klientům zdravou dávku respektu a snažte se jim naslouchat. Chovejte se k nim tak, jak byste si přáli, aby se oni chovali k vám. Nebojte se udělat první krok ve vaší vzájemné komunikaci, může nést ovoce. Po určité době se z vás mohou stát skvělí partneři. A pokud na váš styl komunikace klient nepřistoupí, netrapte se, nestojí vám spolupráce s ním za to.

 

Snad vám tyto jednoduché body usnadní práci stejně jako předplatné online vzdělávání Videolektor