Vláda chce živnostníkům usnadnit podnikání

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?


Ministerstvo financí chystá změny ve stravenkách

Změna spočívá v zavedení stravenkového paušálu, vedle elektronické a papírové formy. Místo stravenek by zaměstnanci mohli na účet dostat rovnou peníze,  v oddělené platbě od vlastní výplaty. Podle ministryně Aleny Schillerové by firmám odpadla administrativa a stravenkovým společnostem provize 6%, kterou musí vrátit po přeměně poukázek zpět na peníze.

Zaměstnavatel by si náklady na stravenky nadále mohl dát do nákladů. Pro firmu i zaměstnance by stravenky byly stejně jako dosud osvobozeny od daní a pojistného. Mezi provozovateli restaurací panují obavy, že by zaměstnanci paušál na stravenky vůbec na jídlo nevyužili. To by mohlo vést ke zrušení některých restaurací a zdražování v těch stávajících.


Vláda chce živnostníkům usnadnit podnikání

Desítku návrhů, které mají podpořit podnikatele slíbili uvést v platnost ministři financí a průmyslu a obchodu Alena Schillerová a Karel Havlíček nejpozději do dvou let. Zde jsou některé z nich:

  • Malí podnikatelé s příjmy do 1 mil. Kč budou platit jen jednu částku, nebudou muset podávat žádná přiznání nebo hlášení a nebude jim hrozit žádná kontrola.
  • Dojít by mohlo k omezení statistických šetření a zjednodušení formulářů, které musejí podnikatelé vyplňovat.
  • Nový systém stavebního práva – živnostník podá stavební projekt a všechno za něj vyřídí stavební úřad.
  • Snížení DPH na stravovací služby z 15 % na 10 % a DPH na odborné služby z 21 % nebo 15 % na 10%.

Stížnosti podnikatelů jsou nejčastěji spojené s byrokracií. Některá podnikatelská sdružení upozorňují také na to, že vláda chce zlepšovat podnikatelské prostředí, ale přitom pro řemeslníky zavádí elektronickou evidenci tržeb. Kritizují také novelu daňového řádu přijatou v srpnu.


Díky novele insolvenčního zákona se lidé mohou lépe zbavit dluhů z dětství

Novela počítá s tím, že lidé by se peněžitých závazků z dětství mohli zbavit za tři roky, v případě plnění podmínek oddlužení. Tento režim se týká lidí, u kterých alespoň dvě třetiny jejich dluhů vznikly předtím, než dovršili 18 let věku. K těmto závazkům by se připočítávalo příslušenství těchto dluhů, které přirostlo později, a také nové dluhy, které vznikly do 21 let věku, pokud peníze použili na splácení starších závazků.

Novela reaguje na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Nejčastější příčinou pro vznik dluhů jsou nezaplacené poplatky za komunální odpad, telekomunikační služby nebo jízdě načerno.