Přiznání DPH z dokladu o zaplacení mýta v zahraničí

Vyjíždíte vy či vaši kolegové na zahraniční cesty a občas tápete, jakým způsobem zpracovat DPH ze zahraničních dokladů? S tím, jak na přiznání DPH z mýtného, by vám mohl pomoci tento videodotaz ze školení DPH při obchodu mezi členskými státy EU se zaměřením na služby v roce 2017, které vedl Marek Reinoha



Dotaz

Zaměstnanec ČR plátce jede na služební cestu do zahraničí a dostane doklad o zaplacení mýta na dálnici se zahraničním DPH. Jak postupovat správně při účtování DPH tohoto dokladu. Samozřejmě na mýtné bráně nikdo nezkoumá, jestli je v autě plátce nebo neplátce.

Odpověď

V případě, pokud to bude chtít dát do nákladů ta firma, což je logické, tak by měla z toho přiznat DPH podle § 9 odst. 1. Je to prostě služba, která má místo plnění podle sídla odběratele, jak už tady několikrát bylo řečeno. Vezmu celou částku včetně DPH a zdaním to v principu reverse charge. Je to služba přijatá od osoby neusazené a místo plnění je v tuzemsku.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři DPH při obchodu mezi členskými státy EU se zaměřením na služby v roce 2017 ? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.