Je možné prodej bytu osvobodit od daně, když jsem plátce DPH?

Ing. Ota Paikert v dotazu ve webináři DPH po novelách 2016 a 2017 odpovídal i na dotaz spojený s prodejem nemovitého majetku v případě, že jste plátce DPH. Na nemovitosti koupené od roku 2013 platí pětiletá lhůta pro osvobození… Ale co stavby pořízené do konce roku 2012?



Dotaz:

Jsem český plátce DPH vlastnící byty k pronájmu, které byly pořízeny do roku 2010. Nebylo uplatněno DPH na vstupu. Mohu byty prodat bez DPH?

Odpověď:

Ano. Pokud máte samozřejmě byty v obchodním majetku, jejich prodej bude plněním osvobozeným, protože test pro tyto nemovitosti je tříletý a tady se jedná o nemovitosti pořízené do 31. 12. 2012.

Podmínka, jestli bylo nebo nebylo uplatněno DPH na vstupu, není rozhodující. Víte proč? Protože ten zákon o DPH si nehraje na souvislost mezi vstupem a výstupem. To znamená, že pokud jsem plátce DPH, koupil jsem od pekaře, který není plátce, rohlík a já ten rohlík prodávám, tak jsem povinen z prodeje toho rohlíku uplatnit daň. Je to primitivní příklad, ale každopádně nám to deklaruje, že vy jednáte vlastním jménem a ve vlastní prospěch. Proto jste povinen uplatnit na výstupu daň. Ale ve vašem případě uplatníte osvobození.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři DPH po novelách 2016 a 2017? Najdete je ve videozáznamu.