Zálohování 2. část – Ztratit můžete i zálohu

Dnešní text navazuje na úvodní článek o zálohování dat, kde jste se mohli dozvědět proč zálohovat. Jak jsme zmínili, některá data jsou kritická a při jejich ztrátě už nemusí být vůbec možné získat je zpět. Zálohování tak představuje zcela zásadní věc, která však musí být dělána správně. V minulém článku jsme zmínili některé způsoby, které jsou pro zálohování často používány, ale jsou problematické co se týká životnosti zálohy. Nyní si řekneme proč tomu tak je.

Optické disky – CD, DVD, Blue-ray

Před lety byly optické disky velmi populární a mnoho lidí je používalo pro zálohování svých dat. Přesto, že dnes už máme modernější technologie, zálohování na tyto disky stále přetrvává. Problémem těchto disků však je, že data jsou uchovávána ve vrstvě uprostřed disku, která se postupem času rozpadá. Působí-li na disky světlo a teplo, tento rozpad se zrychlí. V běžných podmínkách vám tak disk vydrží cca 10 let. Může to být samozřejmě déle, problém je v tom, že neexistuje žádná kontrola stavu dat. Takže že něco nefunguje zjistíte, až už je pozdě. Pokud se nechcete optických disků vzdát, jsou k dispozici speciální disky např. DataTresorDisc, které obsahují záznamovou vrstvu z kovu, která vydrží údajně až 100 let. Tyto disky jsou samozřejmě dražší, ale pokud jde o cenná data je dobré si raději připlatit.

Flash disky – “flešky”

S poklesem ceny flash disků je začalo stále více lidí používat i pro zálohování dat. I tato technologie má však své problémy. Tento typ paměti se opotřebovává nejen svým používáním, ale paměťové buňku stárnou i samy o sobě. Přestože teoreticky mohou disky vydržet i 100 let, v praxi disky často končí po 3 – 7 letech. Nemusí však jít výhradně o selhání paměti. Disky jsou často malé a vyrobené z plastu. Velmi reálně tak hrozí jejich ztráta např. ponecháním v nějakém počítači nebo jejich mechanické poškození. Při zapojování nebo vypojování prostě dojde k odlomení konektoru. V nabídce jsou i odolné výrobky např. z kovu, ale vyšší cena mnoho lidí odradí.Pokud jste na používání flash disků zvyklí, pravidelně je obměňujte. Vzhledem k rychlému růstu kapacity a poklesu cen, kupte pravidelně flash disk nový, starý na něj překopírujte a i ten si uložte na bezpečné místo. Pokud disk není používán, pravděpodobnost jeho přežití roste. I přes pravidelnou obnovu však nepoužívejte flash disk jako jedinou zálohu. Riziko je opravdu vysoké.

Zálohování na externí disky

Zálohování na externí disk také není 100% bezpečné. Přestože se může zdát pevný disk spolehlivou technologií, v posledních letech došlo ke zhoršení kvality disků a snížení jejich životnosti také na jednotky let. Není výjimkou jejich selhání 14 dnů po dvouleté záruce. Dalším rizikem je, že na externí disk se vejde dat opravdu hodně a taková ztráta pak může být velmi citelná. Výhoda externích disků spočívající v jejich přenositelnosti a možnosti zálohovat více počítačů se stala také jejich nevýhodou. Při přenášení a manipulaci výrazně roste riziko mechanického poškození a to hlavně díky pádům. Disky jsou malé, lehlé a na zemi končí poměrně často. Pokud uvažujete o externím disku a jeho častém přenášení, měli byste se při nákupu zaměřit i na jeho “nerozbitnost”. Některé modely jsou certifikovány pro tyto případy a vydrží např. pád z metrové výšky bez poškození. Za tuto vlastnost si sice připlatíte, ale v porovnání s obnovením dat, které může vyjít i na 10 000 Kč je to zanedbatelné.

Z výše uvedeného vyplývá, že každá technologie má svá pro a proti. Náhoda může pracovat proti vám a ani nákup nového zařízení vám nezajistí, že se vám nepoškodí hned druhý den. Proto vždy zálohujte na více místech jak bylo uvedeno v prvním článku Zálohování – Uložte své soubory do bezpeční než bude pozdě.