Do práce bez stresu

Máte někdy pocit, že se všechno na vás v práci sype, a že vás pracovní povinnosti zavalí a vy už se nikdy nezvednete? Pracovní den účetního nebo daňového poradce je bezpochyby náročný a vyžaduje vždy stoprocentní soustředění. A zvládat orientaci ve všech nových účetních nařízeních a pravidlech, které se objeví v legislativě, je také velká výzva.

Pokud si i vy po příchodu do práce děláte dlouhé seznamy s úkoly na daný den, máme pro vás tipy, jak to všechno zvládnout, abyste se po celém dni necítili jako vymačkaný pomeranč. Musíte si totiž přiznat, že v práci trávíme podstatnou část svého života a přicházet i odcházet z ní nervózní vůbec nepřispěje vašemu duševnímu zdraví.

  • Neodsouvejte práci

Nikomu se moc nechce do úkolů, o kterých ví, že budou složité nebo jsou mu nepříjemné. A pokud máte práce opravdu dost, snadno si najdete důvody, proč některé věci neudělat teď a raději s nimi začít až za pár dní. Ale jak se vám bude odcházet z práce s tím, že jste zase odsunuli ten nepříjemný úkol a že na vás za pár dní čeká znova? Doma nad ním budete přemýšlet, budete mrzutí a otrávení. Někdy to prostě jen chce zatnout zuby a hned budete mít jasnější hlavu.

  • Poraďte se

Když bloudíte v cizím městě, není ostuda, zeptat se na cestu. Stejně tak pokud tápete v práci, není nic špatného na tom poradit se s kolegy. Všichni nemůžeme vynikat ve všem a učení v různých formách provází celý náš život. Jednou vám předá své zkušenosti kolega, podruhé zase dobrou radou pomůžete vy jemu. Svěřené úkoly zvládnete rychleji a budete mít ze své práce lepší pocit, než kdybyste hodiny strávili přemýšlením, jak na to.
Že vám v práci nikdo s účetnictvím poradit nedokáže? A od čeho máte Videolektor.cz? Řešení svých problémů můžete najít při sledování jednotlivých školení nebo se svěřte přímo do naší poradny.

  • Mějte více sebedůvěry

Sebevědomí lidé působí na své okolí schopně a dokážou si získat respekt. Pokud máte problém s tím, věřit si, začněte ještě více pracovat na tom, co vám opravdu jde. Jakmile ostatní zjistí, v čem jste dobří, začnou vám více věřit a spoléhat na vás.
Pak už jen stačí zdokonalovat se i v ostatních pracovních činnostech. A nebojte se někoho požádat o radu, jak je napsáno v předešlém bodu. I to svědčí o vaší sebedůvěře.

  • Oddělte práci a volný čas

Dokázat vypnout od pracovních povinností je mnohdy to nejdůležitější, co musíte udělat, abyste do práce každé ráno chodili s jasnou hlavou. Jednoduchá rada zní: Při odchodu z práce zavřete nejen dveře, ale i hlavu a nepusťte do ní myšlenky na pracovní povinnosti dříve než s dalším otevřením dveří. Někdy to možná nejde úplně lehce, zejména, když máte rozdělaný nějaký úkol, ale je důležité to zkusit.
Třetinu svého života trávíme v práci a naše tělo by si jistě zasloužilo v tom zbývajícím čase nejen relaxaci a pohodu, ale také rodina nebo známí ocení, že jim budete věnovat těch pár hodin, které vám po odchodu z práce zbývají. Šílené workoholiky nemá nikdo rád. Pokud nemusíte, práci si domů neberte a raději večer přečtěte dětem pohádku než daňový zákon.

  • Nepřemýšlejte nad možnými důsledky

Máte před sebou úkol, který je podle vás náročný? Ještě než na něm začnete pracovat jste z něj ve stresu a postupně vám připadá neřešitelný? Možná jste zbytečně udělali z komára velblouda. Občas se totiž stává, že z nepříjemného úkolu dokážeme ve své hlavě udělat úkol zcela neřešitelný. Tak dlouho nad ním přemýšlíme, představujeme si, co vše by se mohlo stát, pokud ho nezvládneme, jaké problémy nás mohou čekat, že to už na základě černých scénářů úplně vzdáme.
Zakažte si přílišné dumání nad tím, co by se mohlo stát a raději se s vervou do úkolu pusťte. Nakonec zjistíte, že nic nemusí být tak horké, jak se to uvaří.

  • Udržujte dobré vztahy v pracovním kolektivu

Spousta náročné práce a navíc s vámi v kanceláři sedí kolegyně, se kterou se sotva pozdravíte a máte pocit, že si nemáte co říct? Zkuste se na své kolegy podívat bez předsudků a možná zjistíte, že mimo kancelář jsou to velmi milí a zábavní lidé. Udělejte první krok a pozvěte kolegyni na kávu. A pokud začnou tát ledy mimo pracovní dobu, v kanceláři to už půjde samo.
A jestli jste si s ostatními sedli od prvopočátku, není nic snazšího než společnou pracovní pohodu udržovat na společných víkendových akcích nebo při večerních posezeních. Ale hovory o práci na ně nepatří. Na to máte porady.

 

Možná některé rady vypadají složitě, ale opravdu to zkuste. Práce vás s jiným přístupem začne mnohem více bavit. A hlavně nezapomeňte na to, že vás často nestresují situace, věci nebo lidé, ale to jak se na ně díváme.