Firmy ohrožené nákazou mohou požádat o bezúročnou půjčku

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Množství fyzických osob v exekuci loni kleslo

Počet fyzických osob evidovaných v Centrální evidenci exekucí klesl loni o 38 284 na 783 053. Proti těmto osobám je vedeno celkem 4 476 069 exekucí. V průměru je tedy na jednu fyzickou osobu vedeno 5,72 exekučního řízení.

Trend poklesu exekucí by měl nadále klesat. Zatímco v roce 2018 jich bylo ukončeno 540.000, v roce 2019 to bylo o 5000 skončených exekucí více. Na druhou stranu se nepatrně zvýšil i počet nově zahájených exekucí. Nárůst počtu exekucí sleduje Exekutorská komora pouze u osob s přesně deseti exekucemi – jedná se o nárůst o 1 %. U osob s méně i více než deseti exekucemi nastal pokles. Největší pokles počtu nových exekucí byl v obvodu Krajského soudu Ústí nad Labem a Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Firmy ohrožené nákazou mohou požádat o bezúročnou půjčku

Od dubna budou moci podnikatelé získat bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Vláda na půjčky prozatím vyčlenila 600 milionů Kč. Peníze by dostali ve formě bezúročného úvěru. Podnikatelé budou mít možnost žádat o částku od půl milionu do 15 milionů Kč, musí ovšem prokázat, že je situace kolem koronaviru přímo ovlivnila – jejich zaměstnanci byli v karanténě, situace kolem nákazy se přímo dotkla jejich obchodů vázaných na země jako Čína, Itálie, Jižní Korea, jejich partneři doplatili na současnou situaci a kvůli tomu našim firmám klekly obchody.

Podle vládního programu by měly podniky dostávat nejvýše zhruba 90 % újmy, kterou vyčíslí. Malé a střední podniky by z úvěru mohly financovat drobný majetek či zásoby, firmy starší tří let například i mzdy nebo pohledávky.

Evidovat tržby ve zvláštním režimu EET může už skoro 600 podnikatelů

Podnikatelé, kteří mohou místo EET vydávat účtenky z bločku, který si vyzvednou na finančním úřadě, museli splnit určité podmínky. Za první měsíc úřady zatím povolily zvláštní offline režim 594 podnikatelům a čtyřem jej zamítly. Mimo vydaných účtenek z předtištěného bloku, musí podnikatel ještě zaznamenat do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Tento formulář každé čtvrtletí zašle na finanční úřad.

V žádosti musí podnikatel doložit podmínky pro možnost evidenci ve zvláštním režimu, a také vyplnit informace o svých provozovnách. Co se týče údajů o provozovně, je nutno sdělit správci daně zejména typ provozovny (stálá, mobilní, virtuální) a lokalizační údaj podle typu provozovny.