Nové nařízení EU týkající se ochrany osobních údajů, které se týká všech firem, institucí ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů, je v současné době horkým tématem. Na Videolektor.cz jsme pro Vás připravili ve spolupráci s Mgr. Ludvíkem Kummerem teoretický výklad nařízení. Seznámíte se v něm se smyslem a účelem nařízení, včetně příslušných povinností a možných sankcí. Na videoškolení, které můžete získat zde, bude navazovat webinář věnující se aplikaci nařízení pro konkrétní oblasti v závislosti na tom, jak bude nařízení implementováno v ČR.

Cílem videoškolení je seznámení se s novým právním rámcem ochrany osobních údajů v evropském prostoru, který byl přijat s cílem hájit práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji.

Pro sledování videa ve vysoké kvalitě se pomocí ozubeného kolečka přepněte do HD a přejděte do režimu Celá obrazovka.  Celé video ke zhlédnutí zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/gdpr-ochrana-osobnich-udaju

 

Na webináři GDPR a ochrana osobních údajů jste se ptali:

1) RČ jako součást DIČ OSVČ je veřejně dostupné, jak to bude řešit GDPR?

2) Potřebuji souhlas k údajům dětí, na které si zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění, když jde o zákonné zpracování?

3) Je povinnost firem určit správce osobních údajů v rámci firmy?

4) Potřebuji souhlas zaměstnance k tomu, aby mi jeho mzdu mohla zpracovávat naše externí účetní firma?

5) Kamera na pracovišti a ochrana osobních údajů. Stačí písemný souhlas zaměstnance s umístěním na pracovišti k jeho sledování? Máme zaregistrovaný kam. systém u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

6) Dostali jsme nabídku na tzv. zavedení pravidel GDPR v naší firmě; je nutné na to najímat externí firmu, neboli jedná se o nějaký druh certifikátu, že pravidla dodržujeme? Nebo je na nás, jaká pravidla si sami zavedeme?

7) Zaměstnanec si výhradně přeje zasílat výplatní lístek a veškerou dokumentaci související s jeho pracovním poměrem do jeho mailové schránky. Jaké jsou povinnosti správce v této souvislosti? Je to možné i v případě, že tyto dokumenty nebudou zašifrovány? Děkuji.

8) Rozuměla jsem správně, že každý internetový obchod musí mít vždy pověřence?

9) Když může být pověřencem zaměstnanec společnosti, může to být i jednatel společnosti?

10) Bude se posouzení vlivu na ochranu osobních údajů týkat i školy, která zpracovává osobní údaje dětí vyšetřených pedagogicko psychologickou poradnou?

 

Odpovědi Mgr. Ludvíka Kummera včetně možnosti získání celého videa naleznete zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/gdpr-ochrana-osobnich-udaju