Předložení ověřitelného důkazu pro prokázání vynaložených nákladů při výstavbě

Už jste někdy kvůli daňové kontrole museli přijít se svědkem na finanční úřad a podat svědeckou výpověď? V některých případech to vyžadováno je, jak vysvětluje Bc. Zdeněk Vondrák.

Videodotaz je součástí webináře Daňová kontrola. Proč by vás měl zajímat? Můžete se díky němu seznámit se zásadními pojmy, které se týkají daňového řádu a daňové kontroly, nechybí v něm ani praktické příklady a postupy. A dobrá zpráva je, že je stále dostupný v našem archivu



Dotaz

Finanční úřad po mně chce doložit ověřitelné důkazy, že jsem stavební materiál použila na dokončenou stavbu, faktury mu nestačí, netuším, co je ověřitelný důkaz, napadá mne pouze svědecká výpověď dodavatelů. Faktury nezpochybnili.

Odpověď

Vy máte faktury na to, že jste koupila 1 000 cihel a tvrdíte, že jste to použila na stavbu, třeba dostavbu kanceláře. Jestliže to stavěla externí firma, tak je předpoklad, že tam je nějaký stavební deník. Jestliže jste to stavěli pomocí vlastních zaměstnanců, tak vlastní zaměstnanci jsou schopni vlastně také svědecky doložit, že to tam nějakým způsobem stavěli. Berte to tak, že stojíte na straně správce daně a vysvětlujete: tyto cihly jsme přivezli a následně přijela stavební firma. To znamená svědeckou výpověď. Jestli nejsou zpochybněny faktury za dodávku materiálu, v tom případě musíte doložit jakým způsobem se ta stavba uskutečnila.

Pokud jste to stavěli načerno, tak to v tom případě samozřejmě jste v důkazní nouzi… Ale tady si myslím, že to bude patrně oficiální stavba, a tam není problém doložit nějakou tu výpověď dodavatelů. Na druhou stranu musíte zvážit, koho si pozvete. Protože například, když si pozvete jednatele té společnosti, která vám to stavěla, tak ten o tom zase až tak moc třeba neví. On ví, že s paní Novákovou byla nějaká smlouva, že se něco stavělo, ale co konkrétně nemusí vědět. Takže pravděpodobně nějakého stavbyvedoucího, který to měl na starosti. Ten řekne: ano, na základě smlouvy jsme stavěli tady a stavěli jsme to tímhle způsobem. Když si pozvete nějakého zedníka, který to tam stavěl, tak ten vám možná ještě přitíží, protože ten už si po čtrnácti dnech asi nebude pamatovat skoro vůbec nic. Za chvíli se ve webináři budeme bavit o svědcích – nebál bych se je použít. Pokud je to konkrétní člověk, máte ho k dispozici a je možné ho odchytit a dopravit na finanční úřad, rozhodně bych se toho nebál.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Daňová kontrola? Najdete je ve videozáznamu.