Výstřižky – IT tip

Víte, jak snadno vytvořit snímek obrazovky vašeho počítače? Čas od času nastane situace, kdy je potřeba vytvořit snímek toho co právě vidíte na svém počítači. Může to být např. nějaké chybové hlášení, vytvoření postupu nebo návodu, označení chybné položky v účetním programu. Postupů je několik – od focení obrazovky fotoaparátem :), klávesou Print Screen, až po využití specializované aplikace, která vám umožní nejen snímek obrazovky vytvořit, ale také určit, jaká část obrazovky se uloží nebo můžete obrázek přímo upravit. Jednou z těchto aplikací je aplikace Výstřižky. Výhodou aplikace je, že je přímo součástí systému Windows. V případě potřeby ji tak můžete přímo spustit, jak se dočtete dále. Výstřižky vám umožní libovolně určit tvar a velikost snímané obrazovky a přímo v aplikaci můžete do obrázků dělat poznámky. Nepotřebujete tak již další program pro úpravy obrázků.

Jak tedy aplikaci Výstřižky použít?

1) Aplikaci najdete tak, že:

– Ve Windows 7 v nabídce Start napíšete do pole „Prohledat programy“ – Výstřižky.
– Ve Windows 8 nebo Windows 10 v nabídce Start stačí napsat písmeno „v“ nebo „vý“ a již vám bude program nabídnut.

2) Pro vytvoření nového snímku obrazovky vám poslouží tlačítko Nový. Toto tlačítko obsahuje 4 volby, kdy můžete vytvořit výstřižek libovolného (nepravidelného) tvaru, obdélníkového tvaru, aktuálně spuštěného okna programu nebo celé obrazovky.

3) Vytvořený snímek můžete nadále upravit pomocí nástrojů Pero a Zvýrazňovač. Označíte tak co je špatně nebo co je potřeba. Na výběr máte z několika barev, aby byla poznámka dobře vidět a také Gumu, pokud by se vám něco nepovedlo.

4) Konečný obrázek uložíte tlačítkem Uložit výstřižek do svého počítače. Na výběr je několik formátů obrázku, pro dobrou kvalitu doporučuji formát PNG.

5) Takto vytvořený obrázek už můžete použít podle potřeby. Vložit do dokumentu, emailu nebo ponechat jen tak pro strýčka příhodu.

 

Věříme, že se program Výstřižky stane šikovným pomocníkem při Vaší práci a usnadní Vám celou řadu situací.