Zálohování – Uložte své soubory do bezpeční než bude pozdě

Už se vám někdy stalo, že jste přišli o svá data uložená v počítači? Důvodů může být hned několik. Mezi nejčastější důvody patří neopatrné operace se soubory (nechtěné smazání), poškození úložiště dat (poškrábané DVD, porucha pevného disku, pád notebooku nebo externího disku), napadení virem nebo ztráta zařízení. V poslední době roste míra nespolehlivosti pevných disků a také šíření tzv. ransomware – škodlivého softwaru, který zablokuje vaše data a požaduje zaplacení výkupného pro opětovné zpřístupnění. Jako základní ochrana před těmito nebezpečími je ochrana dat zálohováním. Tedy pravidelným kopírováním vašich souborů na bezpečné místo, odkud je bude možné v případě potřeby obnovit.

Jaká data byste měli zálohovat?

V první řadě data důležitá, jejichž náhrada není možná nebo je časově a také finančně nákladná. U firemních dat se jedná převážně o:

  • dokumenty
  • databáze
  • kontakty
  • přístupové údaje
  • emaily
  • účetní data vlastní, ale také klientů
  • fotografie, videa nebo vytvořená grafika

Kam zálohovat?

Správná záloha by měla být umístěna na jiném úložišti (disku) než původní data. Zálohovat můžete zaprvé na pevném disku. Častou chybou je zálohování na stejném disku, který je jen pomyslně rozdělen na více části (disk C, D, E …). Dále jsou to optické disky CD, DVD, Blue-ray, USB disky (“flešky”) nebo na internetová úložiště (Dropbox, Google Disk, OneDrive). Některá zmíněná úložiště však nejsou příliš spolehlivá a proto byste měli důležitá data zálohovat vícekrát. Např. životnost pevných disků je v jednotkách let, CD a DVD disky ztrácí funkci působením tepla a světla a USB flash disky nejsou technologií pro dlouhodobé skladování dat. Data by také měla být umístěna na jiném fyzickém místě, kdy např. máte data na externím disku, ale ten je vám odcizen společně s počítačem nebo zničen při vypuknutí požáru. Data by měla být zálohována pravidelně a automatizovaně, aby byl celý proces co nejpohodlnější pro uživatele.

 

Jak by tedy mohl takový proces zálohování vypadat?

Pokud se jedná o uživatele jednotlivce, ten by měl mít např. ve stolním počítači umístěny 2 pevné disky, které jsou umístěny do tzv. RAID pole a data jsou ukládána na každý disk stejně. Pokud pracujete s notebookem, měli byste zálohovat na externí disk, který však disponuje zvýšenou ochranou např. proti pádu a příslušnou certifikací. Většina externích disků je totiž velmi křehkých a náchylných ke zničení. Počítač a disk byste pak měli uchovávat na různých místech.

Pokud pracujete ve větší skupině lidí, je dobrým řešením společné úložiště zvané NAS. Jedná se o samostatnou “krabičku”, která obsahuje 2 disky, na které jsou opět 2x ukládána data z firemní sítě. Toto zařízení by mělo být vzhledem k své malé velikosti zabezpečeno proti odcizení.

Všechny výše zmíněné případy by měly být dále doplněny o zálohování v prostředí internetu. Internetová úložiště nabízejí software, který pravidelně vaše data odešle do úložiště. U jednotlivců a menších objemů dat můžete získat úložiště dokonce zdarma (např. 5 GB) u větších objemů pak již platíte za každého uživatele a maximální dostupný objem. U těchto služeb je dobré si přečíst, co vše může poskytovatel s vašimi daty dělat a zda k nim má přístup.

Jak často zálohovat?

Četnost záloh záleží na tom, jak často data měníte a kolik vytváříte dat nových. Některé technologie jako jsou 2 disky spojené pomocí RAID pole, umožňují zálohování v každém okamžiku. Zálohování na externí disk by mělo probíhat denně nebo obden, zálohování na internetu denně. Vždy zvažte, o kolik práce byste přišli a jestli byste byli vůbec schopni ztrátu nahradit.

Pokud jste při čtení tohoto textu zjistili, že vaše data nejsou v bezpečí, poohlédněte se ve svém okolí po někom, kdo by vám s tímto pomohl. A raději to moc neodkládejte. Jsou prý totiž jen dva druhy lidí. Ti kteří zálohují a ti kteří budou zálohovat.

Na našem blogu se můžete těšit na další příspěvky, kde se zaměříme podrobněji na některé konkrétní tipy pro zálohování.