6 jednoduchých kroků pro efektivní plánování práce

Zdá se vám, že váš pracovní den nikdy nekončí a ještě v deset hodin večer z domova odpovídáte na e-maily a připravujete poslední tabulky pro šéfa na ráno? Tak to si zkuste najít chvilku na náš článek. Efektivní plánování práce není žádná věda. Sestavili jsme pro vás několik tipů, díky kterým docílíte efektivního pracovního tempa a práci budete opravdu nechávat v práci.

 

1.Stanovte si priority a vše důkladně naplánujte

Každý den si sepište seznam věcí, které je potřeba udělat a poté je seřaďte podle priority. Co je potřeba udělat okamžitě, na čem můžete pracovat postupně několik dní a jakou činnost můžete nechat klidně na příští týden? Rozdělte si takto jednotlivé úkoly a nezapomeňte, že byste měli začít těmi nejdůležitějšími a nejtěžšími úkoly. Po ránu totiž máte nejvíc energie na jejich zvládnutí.

2. Nepanikařte

Velmi často se stává, že si naplánujete příliš mnoho úkolů a jste pak nervózní z toho, že je nezvládáte? Raději zachovejte chladnou hlavu, protože pod tlakem dobrou práci neodvedete. A nezapomeňte, že i problémy mají vždy svá řešení, jen je nutné být trochu nad věcí.

3. Naučte se delegovat

Určitě je ve vašem pracovním okolí někdo, s kým se můžete (aspoň částečně) o svěřené úkoly podělit. Dobře zorganizované a rozdělené úkoly jsou totiž základem efektivního plánování práce. A myslete na toto: malá pomoc – taky pomoc.

4. Nepřerušujte svou práci

Odpovídáte hned na každý e-mail, který se vám objeví v poště? To není dobrý přístup. Tyto aktivity vás zbytečně vytrhnou z pracovního tempa. Příchozí poštu kontrolujte třeba jednou za hodinu – e-maily, na které odpovíte během dvou minut vyřešte hned, ostatní poštu si rozplánujte. To stejné platí i o sociálních sítích… Krátký pohled na Facebook nebo Instagram může být sice dobrým zdrojem relaxace po dokončeném úkolu. Dobře si ale pohlídejte dobu, kterou sociálním sítím věnujete.

5. Plánujte efektivní porady

Krátká porada v úzkém týmu spolupracovníků může být efektivnější než diskuze po e-mailu. Jen se držte toho, že každá porada musí mít svůj řád a přesně stanovenou dobu trvání. Dlouhé porady, které nikam nevedou jsou jedním z největších žroutů času.

6. Bez pauzy to nepůjde

Nikdo není natolik výkonný, aby mohl pracovat bez pauzy. A základem pro efektivní plánování práce jsou nejen dobře rozvržené úkoly, ale také krátké pravidelné pauzy. Projděte se, vypijte si v klidu kávu nebo čaj, nedýchejte se čerstvého vzduchu. Na chvíli se odtrhnete od pracovních úkolů a načerpáte novou energii.

 

Už víte, jak docílit efektivního pracovního dne? Tak to vám zbude určitě čas i na školení a hledání nových informací. Jaká témata jsme pro vás na tento rok připravili? Podívejte se do tohoto přehledu Plán účetních online seminářů_2018 – 2019.