Co je z pohledu DPH sleva z ceny dodávky…

Pro některé možná jasná věc a opakování, pro jiné novinka, se kterou se zatím nesetkali. Jaký bude postup, pokud v účetnictví musíte řešit slevu z dodávky? Ing. Jana Ledvinková vám ráda poradí. Stejně jako účastníkům webináře DPH pro začátečníky.



Dotaz:

Co je z pohledu DPH „sleva“ z ceny dodávky při úhradě přede dnem dodání a co je „sleva“ z ceny po uskutečnění plnění při úhradě např. do 5dní od dodání?

Odpověď:

Záleží na těch obchodních podmínkách a smluvních podmínkách. Pokud je zboží už dodáno a vyfakturováno, vy jste zaplatili to zboží, uplatnili jste nárok na odpočet a pak dodatečně zjistíte, že to zboží je nekvalitní a žádáte o slevu z ceny po uskutečnění toho zdanitelného plnění, tak potom vám bude vystaven opravný daňový doklad. Vy jste zvyklí na pojem dobropis. Vlastně vám bude vrácena poměrná část té ceny, kterou jste zaplatili. Samozřejmě na základě toho „dobropisu“ si budete v daňovém přiznání na řádku 40 snižovat nárok na odpočet. Já se o tom budu zmiňovat u § 42 a 43, až budeme probírat opravné daňové doklady.

Tady je rozhodně důležitý okamžik u toho odběratele, kdy se dozvěděl o tom, že mu ta cena bude opravdu snížená. Pokud se domluví e-mailem, že ano, my ti snížíme tu cenu o 10 % a vrátíme ti 10 000 Kč, tak v tom momentě, v tom zdaňovacím období, kdy se tuto informaci dozví, už musí vrátit poměrný nárok na odpočet, který vlastně v tom dobropise, bude vrácen, protože ten dobropis také může být vystaven třeba o měsíc o dva déle Ale § 74 říká tomu odběrateli, musíš vrátit tu daň v momentě, kdy ses o té situaci dozvěděl.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna