Problém zařazení firmy do nespolehlivých plátců na základě virtuálního sídla firmy

Daňová kontrola s sebou přináší mnohdy nepříjemné situace… Vaši firmu může správce daně označit třeba za nespolehlivého plátce. Ale co když jste si jistí, že je vše v pořádku? Jak se bránit úředníkům z finančního úřadu? Může vám, stejně jako účastníkům webináře Daňová kontrola, poradit Bc. Zdeněk Vondrák



Dotaz:

Ráda bych znala váš názor na skutečnost, že správce daně zařadí firmu do nespolehlivých plátců na základě virtuálního sídla firmy, i když je z hlediska podnikání virtuální sídlo nejen zákonem povolené, ale také účelné, firma nepotřebuje fyzické sídlo a není pro ni nijak přínosné.

Odpověď:

Tam muselo proběhnout nějaké řízení. To, že už je zařazen do nespolehlivých plátců jen na základě virtuálního sídla firmy, tak to si dovolím tvrdit, že je i částečně chyba daňového subjektu. V tom řízení se měl subjekt proti tomu jaksi bránit. Jen virtuální sídlo firmy, to není zatím žádný doklad. Znám několik firem, které sídlí na virtuálním sídle, protože oni to sídlo opravdu nepotřebují. V okamžiku, kdy se veškerá činnost odehrává na notebooku pana jednatele, tak na co by potřebovali jakékoliv skutečné sídlo. Toto není jaksi správné.

Ale je potřeba zase se proti tomu bránit, protože ten správce daně to nezapsal tak, jako že se rozhodl, a že to bylo hned. On měl podniknout nějaké místní šetření, na základě toho upozornit tu firmu, že prostě jen na základě místního šetření jsme zjistili, že sídlíte na virtuálním sídle a mohli bychom vás považovat za nespolehlivého plátce. A ten subjekt se proti tomu měl nějakým způsobem bránit. To, že ho tam potom už zapsali, to je prostě samozřejmě špatně. Tady prostě souhlasím s tím, že když to ta firma nepotřebuje, není to přínosné, tak nepotřebuje žádnou kancelář. V tomto případě opravdu bych řekl, že tady je potřeba se bránit už v průběhu toho řízení, když potom už je ta firma zapsána do těch nespolehlivých plátců, tak se proti tomu velmi špatně brání.

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Daňová kontrola? Najdete je ve videozáznamu.