Cestovní náhrady 2017 – videozáznam z webináře ihned k dispozici

V prvním květnovém týdnu jsme se na Videolektor.cz věnovali problematice cestovních náhrad. Kurzem Cestovní náhrady 2017 prováděl RNDr. Ivan Brychta a můžete jej získat ihned ve formě videozáznamu.

Webinář se zaměřuje na problematiku vyplácení náhrad cestovních výdajů v roce 2017, a to ve vazbě na daňová a účetní pravidla (tak, aby náhrada přijatá zaměstnancem nebyla předmětem zdanění a zaměstnavatel měl daňově účinný náklad).

Pro sledování videa ve vysoké kvalitě se pomocí ozubeného kolečka přepněte do HD a přejděte do režimu Celá obrazovka. 

Celé video ke zhlédnutí zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/cestovni-nahrady-2017

Na webináři Cestovní náhrady jste se ptali:

1) Prosím jak je to s cestovným a kapesným u řidičů kamionové dopravy? Na kapesné musí být vnitřní předpis zaměstnavatele?

2) Zaměstnanec předložil vyúčtování služební cesty. Na dokladu o ubytování je i stravování vč. alkoholických nápojů. Zaměstnanec vše hradil sám. Jaké jsou možnosti likvidace vyúčtování cest.náhrad v tomto případě? Jaké jsou dopady na zaměstnavatele a jaké na zaměstnance?

3) Podle jakých předpisů postupují řidiči mezinárodní kamionové dopravy v oblasti náhrad: a) OSVČ b) zaměstnanci podnikatelského subjektu?

4) U tuzemské služební cesty je možné, aby byla cesta započata z místa bydliště zaměstnance, pokud je odjezd ráno? Jaký to má dopad? Je potřeba psát v cestovním příkaze místo, kde začíná služební cesta – zda z bydliště?

5) Zaměstnanci při pracovní cestě 5-12 hod. se nevyplácí stravné, ale je mu poskytnuta stravenka v hodnotě 100,- na kterou zaměstnanec přispívá 45,- a zaměstnavatel 55,- toto je uvedeno ve vnitřním předpise. Je to přípustné?

6) Zaměstnanec – byl vyslán na PC do místa svého trvalé bydliště – Slovensko. Zahájení ZPC z místa trvalého bydliště zaměstnance (Slovensko) po ukončení jeho osobního volna. V den zahájení ZPC nepřekročil zaměstnanec české hranice. Jak mám počítat zahraniční stravné v den zahájení ZPC?

7) Zaměstnanec uskutečnil v kalendářním dni 2 prac. cesty. U první byl 6 hod. v ČR a 4 hod. v zahraničí, u druhé prac. cesty byl 4 hod. v ČR a 2 hod. v zahraničí. Jakým způsobem vypočítáte nárok na stravné? Děkuji.

8) Zaměstnanec zaplatí ubytování v hotelu na služební cestě, odmítá si napsat cestovní vyúčtování, chce jen proplatit hotel. Je možné mu vyhovět a dát účet za hotel do daňových nákladů bez cestovního vyúčtování, pouze zezadu napsat účel cesty?

9) Musí znít faktura za ubytování na společnost nebo může být na jméno zaměstnance? Je to pak daňový náklad?

10) Zaměstnanci jezdí na montáže strojů, kde služební cesty jsou více než jednodenní. Jak posuzovat poskytnutí večeří, obědů v restauraci placené zaměstnavatelem. Dá se toto posoudit jako poskytnutí jídla zaměstnavatelem a je to daňově uznatelné pro zaměstnavatele?

 

Odpovědi RNDr. Ivana Brychty včetně možnosti získání celého videa naleznete zde: https://www.videolektor.cz/kurzy/cestovni-nahrady-2017