Dovoz zboží ze třetí země a jeho proclení

Pro dovoz zboží ze třetí země není důležité, kdo je jeho dodavatelem, ale kde zboží vystoupilo ze třetí země do prostoru EU. Právě to zásadně ovlivní přiznání daně za zboží. Také by vás mohlo zajímat, kdo podává celní prohlášení při dovozu zboží ze třetí země. 

Dotaz: Dodavatel je z Evropské unie (DK), ale své zboží vyrábí v Indii. Tento dodavatel musí někde nechat vstoupit zboží do EU. Potřebuji já jako kupující nějaký celní doklad od prodávajícího nebo se mě to netýká? A stačí mi faktura z DK, aby se jednalo o pořízení z EU? Doufám, že mi zboží nebude prodávat z Indie. Co potom?

Zboží vyrobené v Indii je dováženo do Evropské unie a někde musí být procleno. Lektor Marek Reinoha na školení Práce s jednotným správním dokumentem, základy o clech pro účetní několikrát zdůraznil, že není rozhodující kde k proclení dojde – zda v některém členském státě na cestě do České republiky nebo v České republice. Osoba, která má povinnost zboží proclít je pak dána smluvně na základě dodací doložky Incoterms. Možné jsou tedy obě varianty – zboží může proclít dodavatel před tím než jej dodá českému kupujícímu nebo ho může proclít sám český kupující.

Jak postupovat v případě dovozu zboží ze třetí země?

Z povahy dotazu je pravděpodobné, že tazatel (tedy český kupující) zboží k proclení nepřihlásil a tato povinnosti zůstala na zahraničním dodavateli. Ten by měl vždy dodat doklad o proclení. Český kupující si poté musí zjistit, kde došlo k proclení zboží. Pokud by totiž k proclení došlo mimo ČR (na území jiného členského státu), musí český kupující se zbožím nakládat jako se standardním dovozem z jiného členského státu od osoby registrované k DPH v jiném členském státě. Ve druhém případě, kdy dodavatel z jiného členského státu podává celní prohlášení v ČR, se zboží podle zákona nedodává z jiného členského státu, ale z tuzemska – z místa proclení. O jakou formu prodeje se tedy jedná? A ve kterém státě je nutné přiznat daň? To se dozvíte po spuštění videa.

Jak řešíte dovoz zboží ze třetí země ve vaší firmě?

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Práce s jednotným správním dokumentem, základy o clech pro účetní ? Najdete je ve videozáznamu.