Jak najít motivaci pro práci z domova?

Práce z domova může představovat pro zaměstnance zajímavý benefit nebo možnost skloubit osobní a pracovní život. V době epidemie koronaviru pro mnohé znamenala jedinou možnost, jak nadále plnit své pracovní povinnosti. A mnohým tento způsob práce, třeba jen částečně, zůstal i po konci nouzového stavu. Prvotní euforie z úspory času či klidnějších rán, ale může brzy opadnout a dostaví se různá úskalí a nezvládnuté situace. Jak se správně při práci z domova soustředit a motivovat se k odpovídajícím výsledkům si můžete přečíst v tomto článku.

1. Vlastní prostor

Není možné, abyste celý dům používali jako pracovnu. Lepším krokem je zřídit si domácí kancelářský prostor. Ten může být kdekoli, ale musí být trvalý, dostatečně velký a pohodlný, aby vám umožnil vykonávat kvalitně vaši práci. Také v něm musíte mít aspoň částečné soukromí. Kuchyň nebude tím správným místem – už jen proto, že byste museli neustále uklízet notebook, dokumenty a další věci potřebné k práci. I když by pracovní místo mělo být dočasné, vybavte si jej tak, abyste se v něm cítili co nejvíc dobře.

2. Pauza jen výjimečně

Je snadné dát si na 15 minut přestávku, abyste se mohli podívat na televizi, YouTube nebo zkontrolovat svou stránku na Facebooku. Děláte to tak nejspíš i v klasické kanceláři. Ale když tu není žádná hrozba toho, že by se nad vámi objevil nějaký nadřízený? Tyto přestávky jsou v domácím prostředí mnohem snazší a mohou se časem i navyšovat. Stejně tak byste neměli odbíhat kvůli lehkému úklidu, dát prádlo do pračky, pověsit jej, uklidit nádobí a tak podobně. Jsou to krátké úkony, ale ani se nenadějete, hodina je pryč a práce vám stojí. Nejlepším řešením na odvrácení tohoto pokušení je sestavit si každé ráno seznam toho, jakou práci musíte udělat, než skončí den. A pamatujte! Měli byste se soustředit na úkoly, za které dostanete zaplaceno. Jste přeci v práci.


Více informací pro práci z domova najdete v kurzu Efektivní práce z domova pro účetní, který je součástí našeho předplatného.


3. Pracovní den musí mít konec

Při práci z domova si můžete nastavit pracovní dobu přesně podle sebe a svých potřeb. Je to ovšem stejně  velká výhoda jako úskalí. Váš pracovní den totiž může ztratit vymezené mantinely. Práci máte neustále rozloženou kolem sebe, vracíte se k ní a často svůj pracovní plán roztáhnete do celého dne. Musíte si nastavit přesně dané rituály, které označí konec a začátek pracovní doby i u vás doma. Práci můžete zahájit šálkem kávy nebo čaje, krátkou procházkou (jako kdybyste šli do práce), ženy se mohou lehce namalovat či jinak upravit. Tyto rituály může výrazně podpořit právě pevné pracovní místo – tak jak byste opouštěli kancelář a nechali vše za sebou, tak to udělejte i doma. A abyste se nezamotali do kolotoče práce od rána do večera, je dobré nastavit si určitou hodinu, po které již nebudete pracovat.

4. Neztratit kontakt s kolegy

Kontakt s nadřízeným i kolegy je důležitý i v domácím prostředí. Volejte si, uspořádejte videokonferenci – aspoň trochu vám to vynahradí osobní setkání. E-mail se může zdát praktičtější, protože můžete odpovědět, až se vám to bude hodit, ale pozor na odkládání. A pokud můžete, navštivte kolegy, kteří stále pracují z kanceláře. Některé věci je prostě lepší vyřešit přímo.