Průměrná mzda roste. Čísla ale klamou

Přinášíme vám novinky z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Zaměstnancům v exekucích se ošetřovné vyplatí 

Až do 30. června mohou nyní rodiče díky mimořádným podmínkám čerpat ošetřovné. A v mnoha případech jej čerpají i rodiče s exekučními a insolvenčními srážkami ze mzdy. Exekuční a insolvenční srážky se provádí nejen ze mzdy, platu nebo odměny z dohod konaných mimo pracovní poměr, ale také z jiných příjmů, které nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní. V případě nemocenských dávek se jedná jen o dvě – nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství.

Ošetřovné tedy exekučním a insolvenčním srážkám ze mzdy nepodléhá. Česká správa sociálního zabezpečení tedy vyplatí nemocenskou dávku ošetřovné bez ohledu na skutečnost, zda jde o pojištěnce v exekuci nebo insolvenci. I to je důvod, proč mnoho rodičů zůstává s dětmi stále doma. Díky ošetřovnému jsou totiž jejich nynější příjmy srovnatelné s měsíční mzdou po srážkách.

Průměrná mzda roste. Čísla ale klamou

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla reálná průměrná mzda o 1,4 % (se započtením inflace nominálně o 5 %) a dostala se až na 34 077 Kč. Ovšem statistika průměrné mzdy umí klamat. Při rostoucí nezaměstnanosti jsou to obvykle ti hůře placení, kteří přijdou o práci. A pokud ze statistiky mezd zmizí řada nízkých čísel, průměr se zvedá.

A to by podle odborníků měl být i případ druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se předpokládá, že se nezaměstnanost výrazně zvýší a s ní se také dočkáme paradoxu rostoucí průměrné mzdy ve chvíli, kdy se ekonomice nedaří. Neměli bychom se tedy radovat předčasně.

Poslanci odložili EET do konce roku

Poslanci definitivně odsouhlasili vládní návrh související s odsunutím všech vln EET až na konec roku. Tento návrh se tak týká nejenom zbývajících podnikatelů, kteří měli původně začít evidovat tržby 1. května, ale i těch, kteří se už předtím zapojili do prvních dvou vln EET (obchod, stravovací a ubytovací služby). Všichni začnou evidovat tržby až 1. ledna 2021.

O tom, že by EET bylo zcela zrušeno, vláda vůbec nejednala a podle ministryně financí Aleny Schillerové o této variantě ani neuvažuje. Podle vlády má EET příznivý dopad na podnikatelské prostředí i řádný výběr daní a určitě se k ní vrátí po skončení nouzového stavu.