Je váš počítač pomalý? Zrychlete jej efektivně

Začátek nového roku je spojen s novoročními předsevzetími. Pokud se vám zdá, že je váš počítač pomalý, mohli byste si dát předsevzetí, že mu pomůžete 🙂

S koncem roku se opět objevily slevové akce na programy, které zrychlí běh vašeho počítače. Tyto programy čistí staré soubory, pozůstatky odstraněných programů nebo omezují spuštění programů po zapnutí počítače. Z mých zkušeností však toto zrychlení není tak výrazné, jak by se z reklamních nabídek zdálo. Zásadní problém je totiž v tom, že počítač většinou naráží už na své fyzické možnosti a s tím vám žádný program nepomůže. Mnoho uživatelů tak napadne, že by potřebovali nový počítač. Je to samozřejmě jedno z možných řešení. Ale nemusí to být řešení nejlepší. Vývoj počítačů jde stále dopředu a výkon určitých součástek se znásobil. Můžete si ale také nakoupit velkou část počítače, která na vaši práci nebude mít téměř žádný vliv. Někdo si nový počítač koupí rád i častěji, průměrný Čech si jej ale nechá 5 let a podle průzkumu společnosti Intel (z roku 2015) nejvíce uživatelů (35 %) trápí právě dlouhé čekání při práci.

Když vás brzdí disk

Co je tedy nejčastějším zdrojem čekání? Co brzdí váš počítač nejvíce? Často nejslabším článkem počítače je jeho pevný disk. Tedy místo kde se ukládají, ale hlavně odkud se čtou vaše data. U notebooků to pak platí dvojnásob. Při každém spuštění programu nebo otevření souboru musíte čekat, než se data vyhledají, načtou a zpracují. Tuto činnost poznáte podle klasického zvuku “chroustání” disku. V oblasti disků jsou nyní dostupné disky zvané SSD. Tyto disky jsou sice v poměru k velikosti uložených dat dražší, ale jejich práce je i 10 x rychlejší! Nevejde se vám na něj sice tolik filmů, hudby a fotografií, ale na práci je ideální. Výměnu takového disku poznáte okamžitě a i starší počítač nabere nový dech. Tato změna vás vyjde na 2 000 – 3 000 Kč. Výměna není úplně jednoduchá, protože je třeba přemístit všechna data včetně systému Windows. Proto ji svěřte nějakému, kdo s tím má zkušenosti. Co je navíc zajímavé, většina levných nových počítačů takový disk nemá a jsou tedy pomalejší. Při nákupu si tak dávejte pozor.

 

Paměť trápí nejen lidi

Druhou problematickou součástkou je operační paměť. Jistě znáte její zkratku RAM. Do této paměti se nahrávají spuštěné programy. Pokud jí máte nedostatek, dojde k razantnímu zpomalení počítače. Nejvíce této paměti dnes při běžné práci spotřebují internetové prohlížeče. Na 4 roky starém počítači ji klidně zaberou celou. Pokud k tomu spustíte např. Excel, Word nebo Skype, budete mít problémy. Pokud vás zajímá jak je na tom váš počítač, spusťte běžně používané programy, stiskněte najednou klávesy Ctrl+Alt-Del a vyberte volbu Spustit správce úloh. Na záložce Výkon pak uvidíte graf zaplnění paměti. Pokud jste na 80-90 % je potřeba s tím něco udělat. Velikost paměti RAM by měla být aspoň 4 GB. Tato paměť je dnes levná a doplnění nejběžnějším typem vás vyjde na 400 Kč s DPH, celková výměna na 700 Kč. Pamětí existuje více typů a každý počítač má svá omezení, proto také v tomto případě požádejte někoho zkušeného, aby vám s výměnou pomohl. Na chvíli se ještě vrátím k internetovému prohlížeči. Pokud používáte prohlížeč Google Chrome, nezapomeňte aktualizovat na novou verzi (55) ta totiž výrazně snižuje spotřebu paměti a může počítač zrychlit.

Dejte počítači druhou šanci

Pokud tedy stojíte před rozhodnutím, zda se zbavit pomalého počítače a koupit nový nebo si chcete práci zpříjemnit, zkuste do svého počítače ještě něco investovat. Je zde ještě jedna vlastnost, která nahrává koupi počítače nového. Tou je výdrž na baterii. Pokud používáte notebook, dnešní notebooky jsou mnohem úspornější a na baterii pak vydrží fungovat násobně déle. V případě, že tedy s počítačem cestujete, získáte nejen vyšší výkon, ale také vyšší komfort bez nabíječky.