Kdo může uplatnit slevu na dani (úroky z hypotéky), když je smlouva psaná na oba manžely?

Minulý videodotaz  s Vladislavou Dvořákovou, Dis. se vztahoval ke slevě na dítě. V tomto videu se zaměříme na hypotéky,  které také mohou být předmětem slevy na dani. Tak neváhejte a pusťte si video! Každý kdo splácí hypotéku na dům či byt si totiž rád uplatní slevu na dani o zaplacené úroky. Navíc ministerstvo financí potvrdilo, že odpočet je možný i při refinancování hypotéky. 

Dotaz:

Sleva na dani – hypotéka: smlouva na hypotéku, na oba manžele, dům dle katastru také, potvrzení o úrocích psáno na manželku, která je bez příjmu – může si manžel uplatnit slevu na dani?

Odpověď:

Určitě. Pokud jsou účastníky smlouvy na hypotéku oba manželé, což z toho dotazu tak vyplývá, tak ano. Manžel si může uplatnit úroky z úvěru.

Já tedy pořád doporučuji v praxi, pokud je doklad na jednoho, není na druhého, ať mi to doloží. I když se samozřejmě podepisuje prohlášení, že okolnosti souhlasí se zákonem o dani z příjmů, přesto bych si nechala od manželky podepsat prohlášení, že ona neuplatňuje úroky, které jsou na ten hypoteční úvěr a v tu chvíli mám zabezpečeno, že nikdo jiný neuplatňuje.

Tady bych ještě chtěla, prosím vás, upozornit na jednu věc. Pokud budu mít více účastníků úvěru, například budou tři účastníci úvěru, mohou úroky z úvěru poměrně uplatnit všichni ti účastníci, nebo jen jeden. V případě, že ze tří účastníků úvěru jeden z nich nebude mít příjmy, nelze uplatnit úroky u dvou účastníků úvěru a u jednoho ne. Pak se musí dohodnout, u kterého toho jednoho z těch účastníků se to uplatní a případně jak se srovnají.