Lhůta pro vracení odpočtů na DPH se prodlouží

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Den daňové svobody připadne na 30.6.

Daňoví poplatníci budou v roce 2020 pracovat na odvod daní 181 dní, tedy o jeden den více než loni. Dnem daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, kdy veškerá mzda odchází na konto občana. Do tohoto dne jde veškerý příjem občanů státu.

Na Slovensku připadá den daňové svobody na 4. června. Stejně jako Češi jsou na tom letos Britové i Norové. Nejvíce dní budou daně pro stát poplatníci odvádět v Dánsku, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku. Podle výše celkové daňové zátěže patří Česká republika zhruba do poloviny mezi zeměmi EU.

Lhůta pro vracení odpočtů na DPH se prodlouží

Vládní novela daňového řádu počítá s tím, že se lhůta pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty prodlouží z nynějších 30 dní na 45 dní. Daňový řád již Sněmovna schválila, předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Prodloužení lhůty pro vracení nadměrných odpočtů DPH kritizovala hlavně pravicová opozice, nesouhlasí s ním například ani Hospodářská komora ČR nebo Komora daňových poradců. Opozice navíc kritizuje vládu, že tímto opatřením vylepší letošní státní rozpočet o 16 miliard korun, protože část odpočtů budou úřady vracet až v lednu příštího roku.

Spor ohledně pozdějšího odchodu do důchodu mezi ministryní a šéfkou komise

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se neshodne ve věci případného navyšování věku odchodu do důchodu s předsedkyní důchodové komise Danuší Nerudovou. Obě prosazují tzv. technickou variantu důchodové reformy, ovšem šéfka komise navíc prosazuje prodloužení věku odchodu do důchodu.

Ve vládě se napříč politickým spektrem rýsuje dohoda o o technické variantě. Sociální demokracie ale podporuje spravedlivou variantu. Ve spravedlivé a technické verzi by základní důchod činil 30 % průměrné mzdy, v úsporné 22 %. V prvních dvou by tak všichni senioři a seniorky měli teď jistých 10 500 Kč, ve třetí 7 740 Kč. Zásluhová část by měla zůstat stejná jako dosud.