MoJe daně – finanční úřad nyní online

Online finanční úřad mojedane.cz začal oficiálně fungovat 28. března 2021. Využili jste již možnost řešit své daňové povinnosti pouze přes internet? Pokud s novým portálem Ministerstva financí prozatím nemáte zkušenost, připravili jsme pro Vás ve Videolektorovi stručný návod k přihlášení i přehled daňových povinností, které můžete tímto způsobem vyřídit.

Nový online finanční úřad využijí všichni s daňovou povinností. Je tedy určen nejen pro živnostníky, podnikatele, majitele nemovitostí a velké korporace, ale i řadové zaměstnance. Díky funkci pověření může údaje v online finančním úřadě spravovat i cizí osoba, typicky účetní. Vyřídit je tak možné všechny daňové povinnosti z jednoho místa. Systém také nabízí osobní daňový kalendář, navíc u každé z daní je možné si nastavit automatické upozornění. 

Uživatel má v portálu zřízenou i osobní daňovou schránku. Jedná se o přehled, díky němuž snadno zjistíte, jak plníte své daňové povinnosti, jestli máte nedoplatek či přeplatek, najdete tu archiv daňových přiznání i předchozí komunikace s finanční správou.

Jak se přihlásit?

K přihlášení do online finančního úřadu můžete využít několik způsobů. Jedním z nich je tzv. e-Identita, tedy elektronické ověření totožnosti. To je možné provést buďto pomocí elektronického občanského průkazu s čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím bankovní identity. Bankovní identita je nejdostupnější variantou pro fyzické osoby a přihlášení přes internetové bankovnictví už dnes nabízí Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta Money Bank a Air Bank. Během letošního roku by se k nim měly přidat i další banky –  Fio, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Equa bank. Další možností je přihlášení přes datovou schránku. A pokud byste si nic z toho nevybrali, vždy si můžete nechat poslat osobní přístupové údaje, které si vyzvednete na finančním úřadě.

Díky ověření identity při přihlášení do portálu, už nemusíte při podávání a placení daňových povinností nic dalšího prokazovat ani ověřovat.

Jaké daňové povinnosti je možné přes mojedane.cz vyřídit?

Fyzické osoby si na webu mojedane.cz mohou vyřídit daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí. Daň z příjmů fyzických osob je navíc možné v elektronické podobě podat, třeba právě prostřednictvím online finančního úřadu, až do 1. června 2021. Právnické osoby pak na portálu vyřídí třeba daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, silniční daň či kontrolní hlášení. 

Online vyplněné formuláře zašlete přímo prostřednictvím online finančního úřadu jedním klikem ke zpracování. V případě správně vyplněného podání obdržíte potvrzení o úplnosti podání a informaci o nedoplatku či přeplatku na dani. Do podaných přiznání také můžete kdykoliv nahlédnout. Daň zaplatíte na základě vygenerovaných platebních informací včetně QR kódu.

Další novinkou, kterou pro rok 2021 zavedlo Ministerstvo financí je paušální daň. Je pro Vás výhodná?