Novoroční předsevzetí a touha po změnách

Vánoce jsou za námi… Dárky jsou rozdané, cukroví a jiné dobroty snědené a všechny důležité rodinné návštěvy už máte taky jistě za sebou. A právě teď nastává ta chvíle, kdy začnete bilancovat nad právě končícím rokem a hodnotit své úspěchy i prohry. Přemýšlet o tom, co udělat jinak, lépe, co úplně změnit, čeho se vyvarovat. A to už je jen krůček k tomu zabalit některé své úvahy do pěkného předsevzetí, kterým se budete chtít od nového roku řídit.

Když se náš život nevyvíjí podle našich představ, začneme toužit po změně. A příchod nového roku je obvykle tím období, kdy vzpomínáme nejen na to hezké, co jsme prožili, ale také na nezdary a pády, které nás držely při zemi. Ptáme se proč a hledáme možnosti, jak být v následujícím roce spokojenější. Právě touha změnit svůj život, a klidně i v maličkostech, nás může posunout o notný kus dál.

Symbolikou novoročních předsevzetí však býváme často pouze zahnáni do kouta. Pod tlakem sváteční atmosféry, bilancováním s rodinou i přáteli začneme narychlo vymýšlet, co bychom nejraději změnili. Přemýšlíme, tápeme a naše nejasnosti se mohou jen schovat do všeobecných klišé, jako “chci se více věnovat sobě”, “budu trávit více času se svými dětmi”, “začnu několikrát do týdne sportovat”, “přestanu kouřit” apod. Nechceme se příliš ponořit do toho, co nás opravdu trápí, do pravé podstaty našich starostí. Proč taky, když právě probíhá nejhezčí období v roce.

Datum není vždy tím nejlepším impulsem k tomu, chtít něco změnit. A na předsevzetí motivované pouze příchodem nového roku můžete velmi rychle zapomenout, protože se objevilo jen kdesi na povrchu a tam také zůstalo. A pokud si to uvědomíme, může se velmi rychle dostavit pocit sebezklamání a skepse.

Raději se soustřeďte na vaše touhy po změně, které přichází v průběhu celého roku a mohou lépe vyjadřovat to, co opravdu chcete. Pokud se během roku dokážete zastavit a uvědomit si, co by vás mohlo posunout dále, co opravdu chcete a co prozatím nedokážete změnit či opustit, využijte té chvíle pro nastartování změn.

Jaká předsevzetí mají naději na úspěch? Na to, že je opravdu dodržíte a budete se díky nim cítit lépe? Taková, o kterých přemýšlíte dlouhodobě – na rychlokvašky zapomenete stejně rychle, jako jste je vymysleli. A fungovat nebude ani to, když vás někdo k předsevzetí vyhecuje. Změnu musíte chtít hlavně vy, ostatní do vás nevidí. Dát na své pocity a instinkt je skvělé, ale rozhodně zapojte i hlavu a raději svá předsevzetích racionálně naplánujte.

Pokud přemýšlíte o tom, jestli si nějaké předsevzetí s koncem roku dáte nebo ne, protože máte strach, že jej možná nedodržíte, dosáhli jste žádaného stavu. Vaše pochyby totiž moc dobře poukazují na to, že vám na předsevzetích záleží a nejsou pro vás jen planě vyslovenými sliby. Své závazky myslíte vážně a opravdu chcete něco změnit.

Celý tým Videolektor.cz vám přeje mnoho splněných předsevzetí. A nezapomeňte na to, že jedním z nich by mohlo být i “více a hlavně efektivněji se vzdělávat”. A jak tohoto předsevzetí dosáhnout? Myslíme, že vám určitě pomůže naše školení – webináře a videozáznamy tu jsou jen pro vás.