Připravte se na změny spojené s EET

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Zajímavé změny se udály kolem elektronické evidence tržeb a vypadá to, že tento zákon bude čeřit politické vody i s příchodem nového roku. Stejně jako unijní nařízení GDPR, na nějž není stále velká část firem připravená. A nezapomeňte, že od roku 2018 máte možnost podat prohlášení k dani z příjmů elektronicky.


Prohlášení k dani z příjmů v novém kabátě

Od roku 2018 bude možné podat prohlášení k dani z příjmů také v elektronické podobě. A to díky novému vzoru tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, který se stal jednou ze změn z takzvaného daňového balíčku  (novela zákona o daních z příjmů). Ti, kteří chtějí zůstat věrni klasickému způsobu, mají i nadále možnost prohlášení k dani z příjmů podat v papírové verzi.

Elektronická podoba tiskopisu, který navíc platí pouze pro jedno zdaňovací období, výrazně zjednoduší celý proces. Ministerstvo financí elektronickou verzí reagovalo na požadavky daňových poplatníků, kteří si mzdové účetnictví nechávají zpracovávat externě a firem s pobočkami po celé republice – ty si musely tiskopisy ke zpracování mezd přeposílat.

 


Změny okolo EET neutichají ani s koncem roku

Ústavní soud zrušil platnost některých částí zákona o elektronické evidenci tržeb. Stalo se tak na základě petice skupiny pravicových poslanců, kteří požadovali zrušit zákon jako celek, případně některé jeho paragrafy. Zrušit zákon jako celek nejprve odmítl Senát, poté i ústavní soud.

Na základě soudního rozhodnutí dojde ke zrušení povinnosti uvádět daňové identifikační číslo poplatníka DIČ nebo elektronické evidence tržeb pro bankovní převody. A také k odkladu třetí a čtvrté etapy EET – podle vyjádření soudu je totiž nutné nejprve jasně určit, kdo bude to EET zahrnut a jaké dopady bude mít elektronická evidence tržeb na jednotlivé skupiny podnikatelů.

Na rozhodnutí Ústavního soudu reagovali téměř okamžitě Starostové a nezávislí (STAN) přípravou novely, podle které by se elektronická evidence tržeb měla týkat pouze plátců daně z přidané hodnoty.


GDPR bude znamenat pro firmy problém

Podle průzkumu poradenské společnosti BDO více jak polovina firem do konce května, kdy má začít platit nové ustanovení EU o ochraně osobních údajů, nebude schopná plně na tyto změny reagovat. Většina z nich se teprve s novým unijním nařízením seznamuje. Změny, které bude potřeba v IT systémech firem provést, mohou přitom trvat i několik měsíců nebo až půl roku.

Vinu dávají firmy také Ministerstvu vnitra, které připravilo návrh nového zákona o zpracování osobních údajů, ale znění zákona zatím k prostudování nepředložilo. Nové nařízení se přitom netýká pouze velkých firem, ale i neziskových organizací, státních institucí a drobných živnostníků. A pokuty za nedodržení nařízení by měly být opravdu vysoké.