Obhajovaní reklam v daňových nákladech

Reklamu potřebuje každá firma… Jak jinak o sobě totiž můžete dát vědět, než vhodně zvolenou propagací? Výdaje na reklamu patří tedy do nezbytných daňových nákladů, ale jejich obhajování před úředníky z finančního úřadu je někdy složitější. Bc. Zdeněk Vondrák se proto ve webináři Daňová kontrola na tento problém zaměřil. 



Dotaz:

Máte nějaké zkušenosti s obhajováním reklam v daňových nákladech? Máme otevřenou kontrolu a neustále dokládáme další listiny, trvá to už přes rok, něco si fin. úřad dožádává i u našich dodavatelů, neskutečně se to táhne a nemůžeme z kontrolních pracovníků dostat nic konkrétního. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

No, musím říct, že to je taky v poslední době hit, že se na to správci daně zaměřují a neustále dokládáme další listiny. Zkuste se bránit. Nemůže z vás správce daně tahat dokumenty, které už nejste schopni předložit. Jestliže doložíte, že reklamní agentura udělala reklamu, že ta reklama běžela někde nebo visela na billboardu, což jste doložili, tak v tu chvíli je to ta otázka té přiměřenosti. Vy jste doložili, že existovala, byla dodána. A v tu chvíli ale trvejte na tom, že už nemáte co a jestliže byste měli něco dokazovat, tak se ptejte, jakým způsobem prostě ještě prokázat? Vy jste prokázali, že reklama byla, dejme tomu ano, billboard byl od–do, tam a ten, na té adrese. Ale co ještě jiného byste měli dokazovat?

Vím, že prostě v současné době je to opravdu hit, ono co si budeme povídat, ještě nedávno reklama byla oblíbeným jaksi optimalizačním prostředkem u spousty firem a tak se na to správci daně zaměřují. Zase na druhou stranu nemůžou prostě chtít, abyste dokázali nemožné. Nemůžete dokazovat negativní skutečnosti a podobné věci. Tam záleží na tom konkrétním posouzení konkrétního případu. Měli byste opravdu trvat na tom, že takhle jste to doložili a jestliže správce daně má další pochybnosti, tak by je měl konkretizovat. Čili ne, že vy jste doložili doklady 1, 2, 3, 4 a my máme ještě další pochybnosti. Ale konkretizovat ty pochybnosti. 

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Daňová kontrola? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.

Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?

Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna