Kam v létě za kulturou?

Léto znamená pro většinu z nás trochu uvolnění od pracovních povinností a čas, kdy se více než jindy věnujeme sobě i rodině – pod stanem, během cesty na hrad, na koupališti… Nebo třeba na některé kulturní akci? Protože kdy jindy než v létě si můžete užít takové množství pohodových kulturních zážitků často přímo pod širým nebem. A že nevíte, co si vybrat? Tak se inspirujte naším seznamem. Vybere si každý.

Romeo a Julie, zdroj: shakespeare.cz

Letní shakespearovské slavnosti (27.6. – 7.9.)

Divadelní přehlídka děl Williama Shakespeara pod širým nebem je letní klasikou. Představení ve čtyřech městech (Praha, Brno, Ostrava, Bratislava) probíhají v průběhu celého léta. Nemusíte tak mít strach, že by vám některá hra utekla během vaší dovolené. Jako každý rok je z čeho vybírat (Sen noci svatojánské, Hamlet, Romeo a Julie atd.) a účast nejlepších českých herců je dozajista zárukou kvality. A víte, že vznik festivalu inicioval prezident Václav Havel?

Rožnovské slavnosti (7.7. – 9.7.)

Pro toho, kdo má rád lidovou kulturu je město Rožnov pod Radhoštěm místem zaslíbeným a určitě by neměl vynechat zdejší tradiční mezinárodní folklórní festival Rožnovské slavnosti. Kromě vystoupení domácích i zahraničních souborů (třeba z Ruska, Španělska nebo Chorvatska) se jeho návštěvníci mohou těšit i na tolik oblíbenou soutěž v odzemku. Navíc je v tomto roce festival spojen s vrcholem oslav spojených s výročím 750 let města Rožnova pod Radhoštěm.

Krásný ztráty Live (14.7. – 15.7.)

Festival Krásný ztráty, zdroj: kdykde.cz

Krásný zámek a muzikantské legendy – to vám může nabídnout festival Krásný ztráty Live v areálu zámku Konopiště. Jedná se teprve o druhý ročník, ale program je více než zajímavý. V amfiteátru na Konopišti si tak můžete vychutnat dva dny plné skvělých interpretů a kapel různých hudebních žánrů, jejichž kořeny sahají převážně do osmdesátých let. A stan s sebou! Protože co by to bylo za festival bez přespání ve stanovém městečku.  

 Letní filmová škola Uherské Hradiště (28.7. – 6.8.)

Na přelomu července a srpna se můžete ponořit do netradičních filmových zážitků na festivalu s dlouhou tradicí a vydat se na filmovou cestu prostorem i časem. Letos je hlavní filmová sekce věnovaná Švédsku. Takže budete mít dostatek příležitostí zjistit, že tato severská země nedala světu jen nábytek a doplňky z IKEA nebo snídani á la švédský stůl, ale může se pochlubit i tradiční a komplexní kinematografií. A samo Uherské Hradiště je město, které určitě stojí za návštěvu.

Mezinárodní hudební festival Pavla Dvorského (5.8. – 19.8.) 

Pokud jste příznivci klasické hudby, určitě vás nadchne program Mezinárodního hudebního festivalu Pavla Dvorského. Vyberou si příznivci klasických operních árií i netradičních  hudebních seskupení. Koncerty se konají na zámcích Dukovany, Jaroměřice nad Rokytnou, Valeč u Hrotovic, a v pivovaru Dalešice – prostě krásná hudba na krásných místech. A vezměte s sebou i děti, možná se jim zážitky a dojmy z některého koncertu budou v září hodit ve škole.

 
Živá ulice, zdroj: zivaulice.eu

Živá ulice (14.8. – 20.8.) 

Za hudebně-divadelním festivalem pod letním nebem Živá ulice přijíždí každoročně do Plzně mnoho lidí. Kromě rocku, jazzu, swingu, dalších hudebních stylů a pouličního divadla si ale na své během tohoto srpnového týdne přijdou i milovníci módy nebo dobré kuchyně. Návštěvníci tak mohou přímo v ulicích města zažít pravou letní pohodu s neopakovatelnou atmosférou a strávit příjemný čas se svými přáteli nebo rodinou – vždyť festival nabízí i programy pro děti.

Navnadili jsme vás na kulturu? Tak si ji užijte naplno! Léto je přece k tomu jako stvořené… Navíc načerpáte hodně sil a pozitivní energie, ze které pak můžete odkrajovat během celého roku. A v září se nezapomeňte vrátit k našim webinářům. Už máte své předplatné?