Pohledávka mimo insolvenční řízení a daňově uznatelný odpis pohledávky

Dnešní dotaz pochází z webináře Komplikované účetní případy, kterým vás provázel Tomáš Líbal. Ve svém výkladu se lektor zabýval účtováním celé řady oblastí a v tomto videodotazu odpovídá na dotaz spojený s odpisem pohledávky a jejím daňovým uznáním. 



Dotaz

Dobrý den, nestihli jsme přihlásit pohledávku do insolvenčního řízení. Výše pohledávky je 60 tis. Kč. Bude odpis této pohledávky celý daňově neuznaný? Děkuji. 

Odpověď

Ano, pamatováno je i na tuhle situaci. Podle § 24 odst. 2 písm. y) byste mohli o daňovém odpisu uvažovat i na základě výsledku insolvenčního řízení. Nicméně ještě je tady otázka, zda byste u této pohledávky nemohli aplikovat třeba zákon o rezervách § 8a, kde byste mohli tvořit opravné položky a následně potom tuto pohledávku odepsat. Určitě přijde chvíle, kdy byste i ten daňový náklad mohli uplatnit, byť jste nestihli včas přihlásit ty pohledávky.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Komplikované účetní případy? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.