Půjčky společníků a jejich účtování během likvidace společnosti

Pokud má dojít ke zrušení společnosti je nutné vyhlásit dobrovolnou likvidaci.  A likvidace společnosti s sebou nese určité povinnosti. Jednou z nich je vypořádání se s půjčkami od společníků. Co radil účastníkům semináře Komplikované účetní případy lektor Tomáš Líbal? Pusťte si video. 



Dotaz

Jak účtovat při vstupu do dobrovolné likvidace s.r.o.? Jde mi především o půjčky společníků, jak s nimi naložit? Je možné je ponechat na účtu 365 až do rozdělení likvidačního zůstatku? Děkuji.

Odpověď

Možná se jedná o zápůjčky v duchu nového občanského zákona… V každém případě já bych tohle doporučoval. Bude především vyhodnoceno, jestli majetek je dostatečný na ty závazky. No a je vůbec otázkou, jestli následně tyto půjčky respektive zápůjčky budou vypořádány. Takže odpověď by zněla: Ano, budu to řešit, až při rozdělení toho likvidačního zůstatku. Tak bych postupoval.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři Komplikované účetní případy? Najdete je ve videozáznamu.

 

Víte jakými způsoby nás můžete kontaktovat v případě dotazu? 

  • Při účasti na živém vysílání můžete klást dotazy prostřednictvím chatu přímo lektorovi.
  • Nemůžete se zúčastnit webináře v termínu, ale již jste si připravili dotazy? Zašlete nám je předem a odpověď poté naleznete ve videu. Jak na to?
  • Nově jsme spustili online poradnu k videozáznamům od začátku roku!!! Vaše dotazy zodpoví specialista na účetnictví a daně písemně. Chci zjistit, jak funguje online poradna.