Aby léto nikdy neskončilo

Snídaně na terase, koupání v rybníku, maliny a borůvky, kufry sbalené na dovolenou, návštěva letního kina, zmrzlina kdykoliv a kdekoliv – zážitky a vzpomínky, které k létu patří. Ale co dělat, když víte, že září je za rohem a letní pohoda končí? Tropické dny pomalu střídá babí léto a vy můžete maximálně začít stříhat metr (a pěkně dlouhý) do začátku dalšího léta. Lehkou vzpruhou může být začátek naší nové sezóny, protože s příchodem září se můžete těšit na nové on-line účetní semináře. Ale co dál? Jak se i na podzim cítit jako v létě?

Nepodléhejte podzimním splínům, stresu a povinnostem, které jako by se s odcházejícím létem naráz vyvalily ze zamčené truhly. Optimismus a lehký krok znovu získáte s našimi tipy…

 

  • Dobrodružství s létem nekončí

Ano, léto je jako stvořené pro výlety a dovolenou, ale proč na podzim sedět doma? Někdo plánuje během letních měsíců jen kratší výlety a na dovolenou vyráží až se začátkem září. Ale i ti, co už na dovolené byli, nemusí smutnit. Příroda na podzim nabízí krásné scenérie, většina hradů a zámků je otevřených ještě celé září a i procházka po dosud neobjeveném městě bude bez vysokých letních teplot příjemnější. A není nic jednoduššího než vzít mapu, naplánovat si na víkend výlet a pak už se na něj jen těšit. Prázdninová atmosféra se k vám zase vrátí.

Nebo začněte plánovat svou příští letní dovolenou… Založte si blok s poznámkami – lepte do něj obrázky míst, kam se chcete podívat, zapisujte si praktické rady nebo si piště seznam věcí, které následující rok nesmíte na dovolenou určitě zapomenout.

  • Vezměte si práci a zábavu ven

Mnoho lidí si přes léto zvykne odpovídat na e-maily na zahradě nebo utíkat s prací z vyhřátého domu ven, kde zrovna pofukuje mírný vítr. Dokonce i čtení knihy je během léta v houpací sítí nebo pod stromem rozhodně lepší než doma na gauči. S blížícím se koncem prázdnin nemusíte od těchto zvyků upouštět – vždyť stačí jen obléct svetr a ponožky. I podzimní slunce umí zahřát.   

Je skvělé, že díky posunu v technologiích mohou lidé, kteří ke své práci potřebují jen počítač a internet, pracovat téměř odkudkoliv. Jak na práci mimo domov nebo kancelář jsme pro vás sepsali v článku Pracujte na dálku z chalupy či u vody.

  • Vařte stejně jako v létě

Teplé počasí přímo volá po změně jídelníčku. Také se během léta soustředíte spíše na jednodušší jídla, lehké saláty, maso a zeleninu na grilu, ryby, jíte více zeleniny nebo si dopřáváte studené polévky? Není důvod se takového pestrého jídelníčku vzdávat ani na podzim. Navíc se díky pestré a lehké stravě budete cítit mnohem lépe.

Taky můžete zkusit doma uvařit jídlo, které jste si zamilovali na dovolené – musaku, tzatziky, paellu, fondue. Nebo si zajděte do specializované restaurace. Chuťové buňky vás tak v duchu přenesou do letní pohody na dovolené a vy budete zase plní dobré nálady a optimismu.

  • Prohlížejte si fotografie

Každý na dovolené nebo během letních akcí vyfotí spoustu snímků, ale tím to také často končí. Možná je promítnete rodině nebo známým a pak už často jen leží někdo uložené, nesetříděné, nepromazané. Pořiďte si fotoalba. Nejlepší fotky nechte vyvolat a můžete začít zařazovat. A aby na vás z fotoalba opravdu dýchly letní vzpomínky, přidejte i popisky, krátké vzpomínání nebo letenky a vstupenky. Jakmile vás přepadnou chmury, začněte listovat.

  • Nepřerušujte vazby z léta

Pokud jste se během léta seznámili se zajímavými lidmi, se kterými jste si měli co říct a bylo vám s nimi fajn, vídejte se s nimi dále. Když navážete vztah s kamarády z dovolené, můžete při setkáních mluvit o parádních zážitcích, které jste společně zažili a postupně si vytvářet zážitky nové. A že jsou z druhého konce republiky? Tak si naplánujte společný výlet nebo je pozvěte do vašeho města, abyste jim mohli ukázat okolí.

Vazby s létem ale nezískáte jen díky novým známým. Vyzkoušeli jste v létě nový sport, objevili novou příjemnou hospůdku s teráskou, našli jste si nového koníčka? Tak v letních aktivitách pokračujte. Vracejte se na místa, kde jste trávili letní dny. Příjemné vzpomínky na léto se vám tak budou vracet po celý rok.

 

Žít jen ze vzpomínek nejde a rozhodně to nedoporučujeme, ale navodit správné duševní rozpoložení je určitě dovoleno. Vzpomínejte na léto, ale nezapomeňte si užívat podzim. A v září na viděnu u našich webinářů!