Superhrubá mzda: Může dojít k jejímu zrušení?

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

V květnu začne platit nová spotřební daň na zahřívaný tabák

Od 15. května začíná nově platit spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků jako další neharmonizovaná daň (stejně jako daň ze surového tabáku). Daň by měla představovat zhruba 14 Kč z jedné krabičky, ale ministerstvo financí předpokládá, že vzhledem k vysoké ceně těchto výrobků dojde pouze k mírnému zdražení.

Nová spotřební daň (je součástí daňového balíčku 2019) měla původně platit již od ledna 2019 – zákon se ovšem zdržel ve sněmovně. Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků bude aplikována na váhu, a to se sazbou daně ve stejné výši, jako je u tabáku ke kouření.


Superhrubá mzda: Může dojít k jejímu zrušení?

Ministryně financi  Alena Schillerová by se opět ráda pokusila o zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu z hrubé mzdy. V minulém roce se jí nepodařilo svázat snížení daně se zrušením plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti nebo důchodce, nyní se ovšem daňovou reformu chystá předložit – do konce června.

V současnosti platí zaměstnanci daň z příjmu 15 % ze supehrubé mzdy, což představuje přes 20 % z té hrubé. Superhrubá mzda by se podle ministryně financí mohla zrušit a sazba daně z hrubé mzdy by se snížila na 19 %. Tím by lidé ze svých výplat dostávali více peněz. Podle propočtů ministerstva financí by po zrušení superhrubé mzdy a snížení daňové zátěže přišly veřejné rozpočty o víc než 22 miliard ročně.


Už v létě dostanou zaměstnanci při pracovní neschopnosti více

Od července začne platit zrušení karenční doby, které přinesla novela zákoníku práce. Její zamýšlený odklad z důvodu spuštění projektu elektronických neschopenek poslanci zamítli. Dokud nebude projekt plně spuštěn, začne platit pouze proplácení prvních tří dnů nemoci. Zaměstnanci budou tedy získávat náhradu mzdy už od první zameškané směny, což platilo i v minulosti.

V rámci kompenzace zaměstnavatelé nově odvedou o 0,2 procentního bodu méně na pojistném, které platí zaměstnancům na nemocenské pojištění (2,1 % místo současných 2,3 %). Změna se dotkne rovněž OSVČ, které se nemocenského pojištění také účastní. V případě, že dojde k onemocnění před účinností zákona, ale nemoc trvá do doby, kdy nařízení vejde v platnost, budou se propočty řídit podle původních pravidel.