Tipy na netradiční Vánoční dárky

I když někteří z vás možná patří k těm, kteří mají vymyšlené (a hlavně nakoupené) vánoční dárky již na začátku podzimu, většina v tomto období přinejmenším u několika osob ještě váhá. Všichni známe babičky, které zásadně nic nechtějí, tatínky, kteří už vše potřebné i nepotřebné mají, nebo známé, u kterých zkrátka nevíme, čím se trefit do vkusu.

A ačkoli známé klišé praví, že Vánoce nejsou o materiálních požitcích, každý z nás v hloubi duše rád něco pěkného daruje i naopak obdrží. Abyste se ale vyhnuli nákupům nesmyslných dárků, které v konečném důsledku nikoho nepotěší, připravili jsme pro vás několik tipů na netradiční vánoční dárky, které obdarovaným vykouzlí úsměv na rtech a přitom nemusí být náročné pro vaši peněženku.

Ručně vyrobené dárky

Vzpomínáte si na to vzrušení, které jste prožívali, když jste jako děti mámě vlastnoručně vyrobili dárek k narozeninám nebo svátku? Nebo na tu chvíli, kdy jste již jako dospělí dostali darem třeba doma upečený kváskový chléb?

Drobné, obyčejné věci se mohou proměnit v něco kouzelného, když do nich vložíme porci lásky a péče navíc a ovážeme je vánoční stuhou. Možná, že nevíte, co by to mělo být, nebo si nepřijdete zruční. Zkuste se zamyslet nad tím, v čem jste v běžném životě dobří. Baví vás bylinkaření? Namíchejte svou vánoční směs, rozdělte do sáčků a máte hezkou malou pozornost pro celou rodinu. Malujete? Možná byste mohli namalovat něco hezkého na hrníček, z kterého může obdarovaný pít každý den kávu. Umíte se hezky nalíčit a vaše kamarádka by si přála tímto uměním také vládnout? Darujte jí posezení u vás doma, kde jí ukážete své oblíbené tipy a triky a den završíte třeba nákupem nového make-upu. Pokud jste nadšení pěstitelé, není lepšího dárku než domácí bio marmeláda, kompot nebo chutney s vlastnoručně vyrobenou cedulkou. Vášnivé pletařky mohou věnovat hřejivé pohlazení ukryté v šálu z alpaky, nebo poctivých vlněných ponožkách. Zruční kutilové potom udělají radost třeba vyřezanou stoličkou nebo nabídkou vyrobit kolébku pro očekávané miminko v rodině. A co v případě, že opravdu není ve vašich silách vyrobit něco sami?

Podpořte originální umění

Ne, nemám na mysli, abyste rozbili prasátko a hledali nejbližší aukci historických obrazů. Ačkoli ne každý z nás má nějakého šikulu ve svém okolí, internetová tržiště typu Fler (český portál) nebo Etsy (zahraniční) sdružují tisíce drobných řemeslníků, malířů a umělců všeho druhu. V mnoha případech i za velmi nízké ceny zde můžete najít originální trička, šperky, keramiku, kabelky apod. vyrobené s láskou a ve vysoké kvalitě. A můžete si být jistí, že ve stejném tričku váš manžel na rybách opravdu nikoho nepotká. Mnozí prodejci přijímají také zakázky, takže Vaše sestra může dostat např. personalizovaný diář s liškami, který už tak dlouho marně shání. Pánové si mohou ušetřit tlačenice ve zlatnictví a vybrat manželce originální šperk, ať už mají doma drsnou rockerku, která touží po koženém obojku, nebo lesní vílu, jež ocení náhrdelník z minerálů ovinutých dubovými listy.

Darujte kousek štěstí těm, kteří se nemají tak dobře, jako my

Jste již unavení z toho, jak se Vánoce postupně stávají svátky konzumu a pro vás se z nich vytrácí ono starosvětské kouzlo? V dnešní době blahobytu se asi těžko budeme radovat z několika jablíček, oříšků a pomeranče, jako naše babičky. Přesto můžeme pojmout Vánoční dárky trochu jinak, a to tím, že svým známým darujeme dobrý pocit. Podle svých finančních možností můžete zakoupit kozu nebo slepice, které přinesou obživu celé rodině v nouzi, přispět na výuku konkrétního studenta nebo zrealizovat vybudování studny ve vyprahlých oblastech. Poukaz potom darujete jednotlivci, nebo v případě vyšší přispěné částky třeba celé rodině. Určitě zažijete společně hezké chvíle, když si za rok touto dobou budete moci prohlédnout fotografii školáka, kterého jste podpořili při studiu. Za zmínku stojí určitě také nákup fairtrade produktů, které podpoří přímo práci konkrétních lidí. Vybírat můžete z celé řady organizací, které tyto skutečné dárky zaštiťují, jako např. Člověk v tísni, Unicef, Adra a další. A pokud se nechcete jen omezovat na pomoc za hranicemi naší země, zkuste se podívat po nějakém charitativním obchůdku ve vašem okolí – zakoupením výrobku tak potěšíte více lidí, než jenom obdarovaného.

Věnujte svůj čas

A na samotný závěr dárek, který vás nebude stát vůbec nic, a to váš čas. Ekonomové možná namítnou něco o nákladech ušlé příležitosti nebo o hodnotě volného času – a o tom, to celé právě je.

Mnozí z nás jsou v dnešní rychlé době extrémně vytíženi, čímž trpíme nejen my sami, ale především naše děti, partneři, širší rodina či známí. Možná byste si letošní Vánoce mohli vybrat někoho, koho již dlouho zanedbáváte nebo s ním nemáte nejlepší vztahy a věnovat mu jednoduchou, ručně psanou poukázku. Může na ní být cokoli, co pomůže budovat váš vzájemný vztah – pro partnera 15 minut soustředěného rozhovoru denně, kdy nebudete mluvit jen o svých problémech, ale budete především naslouchat, samostatný výlet s každým z vašich dětí, kdy vás bude mít jen pro sebe nebo poukázka na romantický večer pro vaše známé, kterým pohlídáte děti a darujete jim možnost být jen spolu. Vězte, že na samém konci nebude nikdo vzpomínat na dárky, které v životě dostal ale spíše na věnovanou lásku, energii a osobní přístup.

Woman hands in winter gloves Heart symbol shaped Lifestyle and Feelings concept with sunset light nature on background

Chceme vám v této předvánoční době popřát ať i přes veškerý pracovní i domácí shon, který kolem vás panuje, dokážete v každém dni najít chvíli k zastavení a vděčnosti. Třeba i za vaše náročné zaměstnání 🙂