V květnu odstartuje nová fáze EET – některé novinky platí již od listopadu

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Podnikatelé stále méně věří české ekonomice

Oproti říjnu 2018 se podle Českého statistického úřadu důvěra podnikatelů i spotřebitelů v českou ekonomiku propadla. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku proti září snížila v průmyslu a obchodu, ve stavebnictví a službách byla vyšší. Průmyslové podniky se potýkají s bariérami růstu produkce, nedostatkem zaměstnanců, v určitých odvětvích převažuje i nedostatečná poptávka. V obchodu klesla důvěra v reakci na celkově nižší hodnocení ekonomické situace. Také se zvýšil stav zásob na skladech.

Mezi spotřebiteli převládají obavy ze zhoršení celosvětové ekonomiky i jejich vlastní finanční situace. Pro období dalších 12 měsíců také narůstají obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a z růstu cen.

V květnu odstartuje nová fáze EET – některé novinky platí již od listopadu

V květnu 2020 bude EET bude rozšířena na zemědělce, pekaře, cukráře, řezníky, právníky, účetní, lékaře, kadeřnice, opraváře nebo řemeslníky. Ve Sbírce zákonů vyšla novela zákona o EET na začátku října. Výjimku z EET budou mít drobní živnostníci s ročními výdělky do 600 tisíc Kč. Zákon jim přináší možnost evidovat tržby ve zvláštním off-line režimu. Postupně se EET bude vztahovat na všechny oblasti podnikání, ve kterých dochází k přijímání hotovostních tržeb.

Od listopadu bude na účtenkách opět nutné uvádět daňové identifikační číslo (DIČ), které ale nesmí obsahovat rodné číslo poplatníka. Od 1.11. bude rovněž elektronická evidence tržeb omezena jen na tržby inkasované na území ČR. V současnosti podléhají EET i příjmy inkasované v zahraničí.

Českým firmám brání v investicích neuhrazené faktury

Až pětina všech plateb v České republice není uhrazena včas. V důsledku toho se české firmy podle průzkumu pro společnost EOS Group více než loni potýkají s poklesem zisků (uvedlo 40 % respondentů), investic (20 % respondentů) a naopak se zvyšováním cen (17 % respondentů).

Proti neuhrazeným fakturám se firmy brání především včasnou fakturací (79 %), nebo správným nastavením upomínkového procesu ve vymáhání. Získané peníze využívají dvě třetiny majitelů k úhradě vlastních dluhů nebo je investují do výzkumu a vytváření nových pracovních míst.