Zprostředkovávám ubytování v Itálii, kdy je nutné se registrovat jako plátce DPH?

S příchodem dovolených vzrůstá poptávka po ubytování – v tuzemsku a zejména v zahraničí. Pronajímatelé tak mohou začít řešit otázku registrace k dani z přidané hodnoty stejně jako v dotazu z webináře DPH po novelách 2016 a 2017, který pro vás ve spolupráci s Videolektorem připravil Ing. Ota Paikert



Dotaz

Dobrý den, tuzemský neplátce DPH zprostředkovává ubytování v Itálii (pro občany), obrat za 12 měsíců nedosahuje 1 mil. Je povinen se registrovat?

Odpověď

Takže, připomínám, že nařízení Rady 2010/42 je samozřejmě účinné od 1. 1. 2017 pro celé území EU. A protože zprostředkování ubytování je činností spojenou s nemovitostí, tak se jedná od 1. 1. 2017 – bez ohledu, prosím vás, na naše účinnosti zákona, jestli je květen nebo leden, protože platí intrakomunitární právo, nařízení Rady tak platí od 1. ledna 2017 – o uskutečněnou ekonomickou činnost v Itálii. Takže, si hlídejte, jaký obrat jste dosáhli v Itálii.

Můžu vás ujistit, že Itálie nemá registrační povinnost 1 milion, přesné číslo neznám, ale ten milion je cca pouze na Slovensku, v Rakousku a u nás. Všechny ostatní členské státy mají tu hranici podstatně nižší cca 5 až 8 tis. EURO. Pokud se pohybujete v těchto částkách, pozor na registraci v Itálii.

 

Zajímá vás, jaké další dotazy zazněly na webináři DPH po novelách 2016 a 2017? Najdete je ve videozáznamu.