Daňová kontrola – nejčastější otázky

Pro mnohé podnikatele je daňová kontrola doslova strašákem. A i když neprobíhá příliš často, je dobré se na ni připravit. Proto byste neměli vynechat školení s Bc. Zdeňkem Vondrákem Daňová kontrola 2023, díky kterému budete vědět, jak při kontrole postupovat.

Hlavou vám určitě ve spojitosti s daňovou kontrolou běží mnoho dotazů. Ty můžete vložit do Poradny v zákaznické sekci. Některé z nich jsme vybrali a zpracovali je v tomto článku, odpovídal na ně přímo lektor školení 😉

Doložení snížení marže

Dotaz: Jak reagovat, když si při daňové kontrole správce přál doložit snížení marže z prodeje, a nestačilo uvést, že vedle sídlí konkurent a cena je ovlivněna jeho působením. Až po předložení složitých výpočtů byl správce spokojen.

Odpověď: Pokud má obchodník nastavené nějaké marže a najednou je tam něco jiného, tak je opravdu potřeba to doložit. To znamená mít od klienta vyjádření, že například u elektrických koloběžek snižuje marži na 1 % z toho titulu, že přišly ke konkurenci vznášedla a jeho koloběžky už nebudou prodejné. Musíte přesvědčit klienty, aby vám předávali tyto podklady spolu doklady pro účetnictví.

Co se týče složitých výpočtů, tak ty zatím nejsložitější jsem zažil, když se jednalo o transferové ceny mezi matkou a dceřinou společností. A tam se to bohužel neustálo. Dceřiná společnost totiž neměla žádné podklady, tak z toho důvodu tam finanční úřad doměřil asi 10 mil. Kč.

Daňová kontrola u paušálu

Dotaz: Probíhá daňová kontrola u OSVČ s paušálními výdaji, popřípadě s daňovým paušálem? Jak předcházet případným problémům?

Odpověď: Kontrol u paušálních výdajů moc není. Daňová kontrola může proběhnout v okamžiku, kdy se zjistí, že příjmy OSVČ neodpovídají skutečnosti. Na účtu má například příjmy ve výši 5 mil. Kč, ale v daňovém přiznání pouze 2 mil. Kč.

Pokud má podnikatel daňový paušál, musí unést do zdůvodnění, že jeho příjmy jsou opravdu v tom limitu, který ten paušál předpokládá a povinnost evidovat příjmy zde není klíčová. V případě, že má OSVČ příjmy v hotovosti, musí evidovat jednotlivé tržby.

Zahájení daňové kontroly

Dotaz: Správce daně nám zaslal e-mail, v němž oznámil, že chce zahájit kontrolu. Mohu se v této fázi zeptat správce daně zda mu jsou známy důvody, že bych měla podat dodatečné daňové přiznání?

Odpověď: Určitě ano. Můžete se zeptat v okamžiku, kdy budete sepisovat protokol. Situace bude vypadat následovně: Správce se vás zeptá, jestli podáváte dodatečné daňové přiznání. Vy se v rámci toho můžete dotázat: A jsou vám jako správci daně známy nějaké důvody, proč by mělo být podáno dodatečné daňové přiznání? A v tu chvíli už to máte v protokolu. Ten zápis je důležitý i v rámci doměřování penále eventuálně.

Zapůjčení finančních prostředků mezi s. r. o.

Dotaz: Pokud společník (jednatel) půjčuje do svého s. r. o. peníze, tak nemusí počítat úroky. Pokud nastane opačná situace – půjčí ze svého s. r. o. peníze do svého podnikání (OSVČ), musíme vypočítat úroky obvyklé ?

Odpověď: V případech, kdy společník (fyzická osoba) půjčí bezúročně do své vlastní společnosti finance (třeba na zlepšení nepříznivé finanční situace), nemá to opravdu žádné daňové dopady. Pokud si ovšem půjčí peníze do svého podnikání, tak opravdu se tam počítají úroky obvyklé. Pozor si dávejte ještě na jednu věc. Jakmile jednatel vkládá do svého s. r. o. nějaké větší částky a vy víte, že nemá žádnou jinou činnost, jste povinni se zeptat, odkud peníze pochází. V případě, že nedostanete uspokojivou odpověď, měli byste ho nahlásit na Finanční analytický útvar.