Daňový balíček se vrací do Poslanecké sněmovny

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

Vláda schválila novou daň – plánuje zdanit digitální obry

Apple, Amazon, Google nebo Facebook by mohli začít platit speciální sedmiprocentní digitální daň. Platit by měla pro nadnárodní společnosti s globálním obratem nad 750 milionů EUR ročně, které na území ČR dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 100 milionů Kč za uskutečněné zdanitelné služby. Návrh na její zavedení na začátku prosince schválila vláda.

Nová daň by měla vyrovnat nerovnováhu, kdy internetová giganti neplatí neplatí daně v míře, která by odpovídala jejich ziskům v ČR, což není fér vůči ostatním firmám. Digitální daň by měla začít platit od poloviny roku 2020. Ministerstvo financí počítá s ročním výnosem do státního rozpočtu v roce 2020 ve výši 2,1 miliardy, v dalších letech by pak měl stoupnout až k pěti miliardám.


Daňový balíček se vrací do Poslanecké sněmovny

Z důvodu zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí vrátil Senát poslancům daňový balíček. V daňovém balíčku chce vládní koalice od začátku příštího roku zvýšit spotřební daně na tvrdý alkohol a cigarety, zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí, zdanit rezervy pojišťoven a výrazně zvýšit zdanění loterií.

Senátu se také nelíbí růst daně u loterií z nynějších 23 % až na 35 %. Vláda by tak mohla znevýhodnit relativně nejméně škodlivý druh hazardu oproti automatům a kurzovým sázkám, které mohou být nebezpečnější. Koalice ANO a ČSSD ovšem věří, že za pomoci komunistů senátní verzi přehlasuje.


Daňové odpočty na důchod a životní pojištění by se mohly spojit v jeden

S návrhem na úpravu limitu daňových odpočtů u životního pojištění a spoření na důchod přišlo Ministerstvo financí. Aktuálně se limit 24 000 Kč ročně počítá u každého z těchto produktů zvlášť, nově by měla existovat společná hranice 48 000 Kč. Podle ministerstva by lidé mohli společný limit 48 000 Kč kromě „penzijka“ a „životka“ nově využít i na jiné formy spoření či investic.

Ministerstvo financí počítá s účinností navrhovaných změn od začátku roku 2022. Kromě sloučení limitů pro daňové odpočty plánuje třeba i vznik nových penzijních fondů, které by mohly peníze klientů zhodnocovat například i investicemi do drahých kovů nebo fondů soukromého kapitálu, tedy v zásadě odvážněji než doteď.