EET v roce 2019: dočkáme se poslední fáze?

Už více jako dva roky funguje v České republice systém elektronické evidence tržeb. 1. prosince 2016 začal zákon o EET platit pro restaurace a ubytovací zařízení, od března 2017 pak i pro podnikatele v maloobchodě a velkoobchodě.  A v plánu je další fáze EET.

Spuštění poslední vlny EET (pro všechny okruhy podnikání bez plošných výjimek) je hlavním bodem novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Podle původních předpokladů mělo ke spuštění poslední vlny dojít 1. července 2019. Stále ale nedošlo k projednání novely v Poslanecké sněmovně a je jasné, že tento termín již není reálný. Jako pravděpodobné se její datum 1.1.2020. Poslední fáze EET by totiž měla vstoupit v platnost 6 měsíců po jejím schválení.

Na změny v EET, které vstoupily v platnost v minulém roce i na obsah vládního návrhu novely zákona o evidenci tržeb rovněž nezapomněl lektor RNDr. Ivan Brychta na online školení Novinky v oblasti daní a účetnictví 2019. Pusťte si video a dozvíte se víc!

Součástí novely je i návrh na snížení DPH u některých služeb z 21 % na 10 %. I toto snížení by mělo podpořit podnikatele prostřednictvím menší daňové zátěže stejně jako při první fázi.

Výnosy z EET stále rostou

Do poslední vlny EET by se měla zapojit další skupina podnikatelů jako jsou lékaři, právníci, účetní, ale i autoservisy a pneuservisy, dopravci či zemědělci, výrobci potravin, nápojů, nábytku, oděvů, strojů, pořadatelé sportovních a kulturních akcí a podobně.

Podle údajů ministerstva financí přinesly výnosy z elektronické evidence tržeb do veřejných rozpočtů za rok 2018 12,3 miliard Kč. Ve srovnání s rokem 2017 se výnosy zvýšily o 4,4 miliard Kč.

Dlouhodobé statistiky ovšem naznačují, že zavedení evidence tržeb má přímý vliv na pokles tradičních prodejen na venkově (velikostí nepřekračují 400 metrů čtverečních). Před zavedením evidence tržeb jich v Česku bylo přes 13 tisíc, loni v červenci už méně než 12 tisíc. Hypermarketů byl naopak stejný počet a supermarketů dokonce několik přibylo. Sami podnikatelé tento trend potvrzují. Podle jejich slov jim EET nepřineslo nic pozitivního a do svých provozoven nechtějí investovat tímto způsobem další finance.