Exekuce zaměstnance: Jaké údaje mohu poskytnout?

Ekonomika je na vrcholu, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, ale stejně v České republice neustále přibývá exekucí. A protože nejčastějším způsobem vymáhání exekucí jsou srážky ze mzdy (nebo z dalších příjmů), mají vysoké počty exekucí vliv také na nárůst povinností zaměstnavatelů. A ti často neví jak v případě exekuce zaměstnance postupovat a jaké jsou jejich povinnosti. Co vše mohou zaměstnavatelé exekutorům sdělit? Jaké osobní informace jim musí poskytnout a jaké už raději ne? 

Otázky, které si klade mnoho zaměstnavatelů souvisí právě s povinností součinnosti vůči exekutorovi. A pokud vezmeme v potaz současné diskuze kolem ochrany osobních údajů, zajisté se není čemu divit. Základní pravidlo je jasné – veškerá komunikace s exekutorem by měla být transparentní, a proto by měla být vedena písemně (datové zpráva, e-mail s elektronickým podpisem, písemná komunikace).

Jak ze součinnosti při exekuci zaměstnance vybruslit se ctí a jaké údaje exekutorovi poskytnout radil účastníkům online školení Výpočty ve mzdové účtárně i lektor Zdeněk Křížek. Jeho doporučení si můžete poslechnout ve videu. 

Dotaz: Jak je to s povinností zaměstnavatele vůči exekutorovi, požadují informace jako telefonní číslo, e-mail apod. Domníváme se, že se jedná o porušení zákona na ochranu osobních údajů, musíme takovéto informace zasílat? Běžně následuje výhrůžka o pokutě 50 tis. Kč. Může exekutor takovou pokutu uložit? 

Zajímá vás, jaké dotazy dostávají naši lektoři při online vysílání?

Dotazy najdete také v plnohodnotných videozáznamech, které pro naše zákazníky ukládáme. Jak to celé funguje?

To můžete zjistit ve zkušebním přístupu – zdarma a bez závazků na 7 dní.


Pokud jste v účetnictví začátečník, určitě oceníte všechny informace na jednom místě. Náš balíček se vzdělávacími kurzy z oblasti účetnictví by pro vás tak mohl být tím pravým.


Jaké informace ve spojitosti s exekucí zaměstnance nemá exekutor právo požadovat?

Za informace, které by mohl exekutor požadovat nad rámec svých oprávnění bychom mohli považovat dotaz na jména (popř. kontaktní údaje) osob vyživovaných zaměstnancem v exekuci. Tyto údaje totiž nijak nesouvisí s efektivním provedením exekuce. Také bychom exekutorovi měli odmítnout poskytnutí seznamu vlastních zaměstnanců.

Jaké jsou nejčastější problémy spojené s exekucemi zaměstnanců?

  • více exekucí na jednoho zaměstnance
  • jednotlivé exekuce vedou různí exekutoři
  • zaměstnavatel musí srážky zasílat na různé účty