Letní tipy pro zlepšení produktivity

Pokud i Vy patříte mezi ty, kteří v létě pociťují extrémní útlum, nezoufejte. Stejně na tom je celá čtvrtina Vašich kolegů. Nízká produktivita, touha hodit všechno za hlavu a astronomické teploty k létu zkrátka patří. Připravili jsme pro Vás několik tipů, které Vám pomohou letní únavu překonat a lépe se soustředit na své úkoly.

Optimální pracovní teplota – Mají se ženy obléknout, nebo muži svléknout?

  • Nastavení správné teploty na pracovišti dokáže s produktivitou dělat hotové divy. Odborníci se shodují, že ideální teplota by se měla pohybovat v rozmezí 20 – 24° C. Vyšší teplota způsobuje snížení výkonnosti, nižší zase větší nepohodlí a zvýšenou chybovost. Se stoupajícími vedry začíná také válka o klimatizaci. Pozor na extrémy – prudké změny teplot při přechodu do venkovního prostředí mohou způsobit ošklivé nachlazení. Navíc ženský organismus je přirozeně pomalejší a tudíž náchylnější na chlad, což způsobuje značné nepohodlí v příliš vychlazených kancelářích. Teplota se na mnoha místech nastavuje podle zažitých vzorců, které vycházejí z původních mužských kolektivů. Při nastavování klimatizace tedy myslete také na složení osazenstva kanceláře.

Klimatizace jako luxus?

  • V případě, že klimatizace na pracovišti není dostupná, snažíme se zchladit alespoň ledově vychlazenými nápoji nebo větrákem. Pozor, obojí může u citlivých osob způsobit nepříjemné komplikace. Dlouhotrvající průvan, byť teplého vzduchu, je zodpovědný za celou řadu zdravotních problémů. Snažte se tedy nesměrovat větrák přímo na sebe, nebo nesedět naproti otevřených oken. Nezapomínejte ani na pomůcku ze staré školy – na dlouhých poradách možná oceníte obyčejný vějíř. Ledové nápoje nahraďte raději pojídáním tropického ovoce, které přirozeně ochlazuje organismus a navíc má vysoký podíl vody.

Pitný režim – tísíckát omílaná klasika

  • (De)hydratace organismu má zásadní vliv na činnost mozku. V létě toto platí obzvláště. Pokud nedoplňujeme tekutiny v dostatečném množství, nastupuje otupělost, malátnost a nízký výkon. Se zvýšeným pocením musíme pít o to více. Pozor také na množství vypité kávy, která dehydruje. Nejjednodušším řešením je si ráno na pracovní stůl nachystat plnou láhev vody a během dne ji stále doplňovat. Pro ty, kteří nepociťují žízeň může být prospěšné si prvních pár dnů vést jakýsi “deníček”, kde si budete zaznamenávat množství přijatých tekutin. Někteří budou jistě nemile překvapeni, jak špatně si vedou. Pro chytré telefony existuje také celá řada aplikací, která Vám s pitným režimem pomůže. Dobrou zkušenost máme např. s Hydrocoach

Snězte „žábu“ jako první

  • V jednom citátu známého spisovatele Marka Twaina se říká “sněz po ránu živou žábu a nic horšího se ti už nestane”. Stejně tak, v případě letních veder, kdy s postupujícími hodinami stoupá i teplota a únava, je nejlepší nechat náročnou práci na dopolední hodiny. Když hned po ránu splníte nejtěžší úkol nejen, že budete mít pocit dobře odvedené práce ale zvládnete jej v lepším čase i kvalitě.

Soustředěné bloky jako zbraň proti prokrastinaci

  • Posledním tipem, který můžete použít pro zlepšení produktivity nejen během léta je rozdělení práce do menších bloků. Máte před sebou náročný úkol, ale nemůžete se na něj naladit. Zvláště pokud pracujete na počítači s přístupem k internetu, nebo sedíte vedle upovídaného kolegy? Zvolte si časový úsek, po který chcete nerušeně pracovat na svém úkolu – např. 1 hod a pusťte si do sluchátek relaxační hudbu. Po dobu, kdy bude hrát hudba se soustřeďte jen a jen na daný úkol a poté si dopřejte chvíli času na rozptýlení a odpočinek. Dobrým pomocníkem může být např. jednoduchá aplikace Noisli, kde si můžete sami sestavit mix podbarvujících zvuků a po registraci i používat časovač (hudba bude hrát po vámi stanovenou dobu). Existuje také celá řada hudebních mixů sestavených speciálně ke zvýšení produktivity při učení nebo práci. Pokud Vám hudba při práci nevyhovuje, nastavte si upozornění např. na telefonu a dokud nezazvoní soustřeďte se na stanovený úkol. Začněte s kratšími časovými úseky, které postupně prodlužujte.