Nejvyšší schodek státního rozpočtu za 4 roky

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

V prosinci skončily drahé poplatky za převody eur

Přemrštěné poplatky za převod eur byly k 15.12. ukončeny. Od tohoto data je možné v elektronickém bankovnictví posílat eura v rámci EU buď úplně zadarmo, nebo v horším případě za poplatek kolem pěti až šesti korun. O poklesu europlateb na úroveň tuzemských plateb rozhodla Evropská unie. Nařízení se týká nejen spotřebitelů, ale také podnikatelů.

Cenový strop už několik let omezoval platby uvnitř eurozóny, tedy mezi státy platícími eurem. Nově se teď rozšířil na celou Jednotnou oblast pro platby v eurech. Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další – třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Velká Británie by podle současných informací měla zůstat součástí systému i po odchodu z Evropské unie (brexitu).

Česko mělo v roce 2019 nejvyšší schodek státního rozpočtu za 4 roky

Česká republika měla loni příjmy ve výši 1 523,2 miliardy korun a výdaje ve výši 1551,7 miliardy korun. Vláda tedy utratila o 28,5 miliardy korun více, než kolik měla k dispozici z vlastních zdrojů tvořených zejména výběrem daní. I když se jedná o čtvrtý nejvyšší schodek za čtyři roky, ale čtvrtý nejlepší výsledek za posledních dvacet let.

Stát proinvestoval na 140 miliard korun, o téměř 17 miliard korun více, než plánoval. Loni se meziročně navýšily výdaje na důchody o 38 miliard korun a platy ve veřejné sféře o 31 miliard. Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 40 miliard korun. Opozice výsledek kritizovala, i když je lepší než plán. Podle jejích zástupců není v době ekonomického růstu k rozpočtovému schodku důvod.

V roce 2021 by mohlo dojít ke zrušení superhrubé mzdy

V rámci daňového balíčku pro rok 2021 plánuje ministryně financí Alena Schillerová navrhnout zrušení superhrubé mzdy, zavedení daňového paušálu a stravenkového paušálu. V případě zrušení superhrubé mzdy by se podle Schillerové zavedla daň 19 procent. Nyní je podle ní efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Na paušální dani se předběžně loni dohodlo ANO ze sociálními demokraty. Platit by ji mohli podle předběžných návrhů od roku 2021 živnostníci s obratem do jednoho milionu korun. Její výše by měla být zhruba 5 500 Kč měsíčně a měla by obsahovat platbu daně z příjmu i sociálního a zdravotního pojištění. Stravenkový paušál by měl být podle návrhů ministerstva alternativou stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek.