Novinky ve zdanění mezd v roce 2017 přinesou nárůst daňového zvýhodnění pro rodiny s více dětmi i jednodušší formulář daňového přiznání

V roce 2017 nás čekají další změny související se zdaněním. A to i se zdaněním příjmů. Důležité téma, které se týká všech ekonomicky aktivních obyvatel, si určitě zaslouží pozornost. Videolektor.cz se změnám a novinkám ve mzdách bude věnovat ve svém webináři 26.1. 2017 se Zdeňkem Křížkem. Dříve než si webinář budete moct pustit, přinášíme vám v tomto článku shrnutí toho, co novela zákona o daních z příjmů přinese.

Projednávání změn zákona o daních z příjmů se opozdilo a jeho třetí čtení je naplánováno až na 10. 1. 2017. S největší pravděpodobností bude ovšem novela platná po celé zdaňovací období roku 2017. A to i přes to, že v účinnost vejde až v průběhu tohoto roku. Hlavní body novely, které se dotknou mezd jsou však už nyní zcela zřejmé. Zde je výčet těch nejdůležitějších:

Zvýšení daňového zvýhodnění rodinám se dvěma, třemi a více dětmi

K navýšení došlo již v roce 2016 a poroste i v tomto roce. Zatímco pro rodiny s jedním dítětem se daňová sleva měnit nebude (zůstává částka 13 404 Kč za rok). Rodiče se dvěma dětmi mohou v letošním roce uplatnit zvýšenou daňovou slevu ve výši 19 404 Kč ročně (v loňském roce se jednalo o částku 17 004 Kč) a rodiny se třemi a více dětmi pak nově 24 204 Kč za rok (v roce 2016 byla tato částka 20 604 Kč).

Limit příjmů nutný pro získání daňového bonusu je stejný jako v loňském roce, a tedy šestinásobek minimální mzdy za jeden rok. Nově ale došlo ke zpřísnění pravidel, které musí rodiče splnit – již nebude možné do limitu příjmů počítat příjmy z kapitálového majetku a příjmy z nájmu, ale pouze příjmy ze zaměstnání a podnikání.

Účetní školení na celý rok za zlomek ceny

Darování krve a kostní dřeně bude výhodnější

České zdravotnictví stále nemá dostatek spolehlivých dárců krve a kostní dřeně. Motivací pro nové ale i stávající dárce, by se tak mohlo stát zvýšení daňových úlev. Nově by totiž mohlo být možné si ze základu daně z příjmů odečíst 3 000 Kč za každý odběr.

Další zvýhodnění přináší vstup do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk – v tomto případě by daňová sleva představovala 8 000 Kč a bylo by možné ji uplatnit jednou za život fyzické osoby.

Pružnější uplatnění slevy na invaliditu

V současné době může zdravotně postižený zaměstnanec uplatnit daňovou slevu až v okamžiku, kdy začne pobírat invalidní důchod. Novela zákona ale počítá s tím, že nárok na slevu vznikne okamžikem přiznání invalidity. Výše slevy se bude nadále odvíjet od stupně přiznané invalidity.

Jakou částku představuje daňová sleva pro zdravotně postižené?
stupeň postižení roční odečet z daně z příjmů
I. a II. stupeň 2 520 Kč
III. stupeň 5 040 Kč
IV. stupeň 16 140 Kč

Jednodušší podání daňového přiznání

Rychleji a přehledněji – to by mělo splňovat nové daňové přiznání k dani z příjmů o dvou stranách. Formulář v této podobě bude navíc dostupný i elektronicky a přiznání touto cestou mohou využít daňoví poplatníci, kteří přiznání podávají kvůli souběhu zaměstnání, mají příjmy pouze ze závislé činnosti, a to pouze od českých zaměstnavatelů. Pro ostatní kategorie bude platit klasické čtyřstránkové přiznání v papírové podobě.

Pozn.: Od ledna 2017 je možné vyplnit zjednodušené daňové přiznání přímo na portálu Finanční správy České republiky.

Zvýšení minimální mzdy

Měsíční minimální mzda roste průběžně od svého zavedení v roce 1991 a s příchodem roku 2017 stoupla z 9 900 Kč na 11 000 Kč. Velikost minimální mzdy vždy výrazně ovlivňuje nejen výběr daní, ale i výšku sociálního a zdravotního pojištění. Odvíjí se od ní například i výše zmíněný minimální limit příjmů pro získání daňového zvýhodnění pro rodiny s dětmi.

Nový limit pro srážkovou daň

Po přijetí projednávané novely zákona by mohlo dojít ke zjednodušení zdanění drobných příjmů a to přímo u zaměstnavatele. Stejně jako doposud může zaměstnanec uplatnit srážkovou daň ve výši 15%, pokud součet dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřevýší 10 000 Kč. Nyní bude možné tuto daň uplatnit i u jiných druhů příjmů ze závislé činnosti (například dohoda o pracovní činnosti), u kterých odměna nepřekročí částku 2 500 Kč u jednoho zaměstnavatele, a zaměstnanec nebudeme mít podepsané daňové prohlášení.

 

Zdroje:

http://www.penize.cz/dan-z-prijmu/318472-danove-novinky-2017-co-nas-ceka

http://archiv.ihned.cz/c1-65540430-danovy-balicek-a-zemetreseni-v-zakoniku-prace-co-se-pro-firmy-zmeni-pristi-rok#