Nový systém DPH pro EU od roku 2022 a další aktuality ze světa učetnictví a daní

Přinášíme vám to nejzajímavější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily v českých médiích a neměly by vás minout?

 

Evropská komise navrhla členským státům nový systém DPH

Na začátku října předala evropská komise všem členským státům Evropské unie návrh na reformu DPH, která by měla snížit daňové úniky při obchodování přes hranice mezi jednotlivými zeměmi. Základním kamenem celého návrhu je konec rozlišování mezi domácím a přeshraničním obchodováním a zavedení jednotného trhu s jednotnými pravidly pro DPH v EU.

Navrhované změny by pro firmy znamenaly jednodušší pravidla a finanční úspory na administrativu. DPH by měla být placena podle daňových sazeb cílové země, ale daňové přiznání by daná firmy vyplnila ve svém státu – online, ve vlastním jazyce a podle pravidel domovské země.  Podle eurokomisaře pro daně a cla Pierra Moscoviciho je potřeba přestat na prodeje uvnitř Evropské unie pohlížet jako na export a import.

Daňové úniky při obchodování mezi jednotlivými zeměmi EU nyní dosahují až 50 miliard eur (přes 1,3 bilionu korun) a jejich snížení je tak důležitým tématem. Změny spojené s DPH by mohly vejít v platnost v roce 2022.


Vzniká první podoba regulace Uberu a Airbnb

Podle vládních úředníků je nutné nastavit jasná pravidla k regulaci sdílené ekonomiky. Ministerstvo dopravy připravuje novelu zákona, která reaguje na nové trendy ve využívání automobilové přepravy – na mobilní aplikace typu Uber. Za předpokladu, že by měl stát možnost data o přepravě získaná z mobilní aplikace kontrolovat, by bylo možné je postavit na úroveň dat z klasických taxametrů. Vozidla by také měly být označeny nálepkou místo žlutého označení TAXI na střeše. Za těchto předpokladů by z pohledu ministerstva takováto vozidla vykonávala taxislužbu.

Diskuze vznikají také kolem aplikace Airbnb pro krátkodobý pronájem bytů a nemovitostí, která vyvolává nekalou konkurenci ubytovacích zařízení. Podle vlády se jedná o nekontrolovanou živnost, z níž se do státní kasy neodvádí žádné peníze. Hledáním hranice mezi sdílenou ekonomikou a podnikáním se zabývá také Evropská komise.


Senát odmítl zákon zvýhodňující podnikatele

Jako protiústavní označil Senát chystaný registr povinností pro podnikatele. Zavedení registru by totiž podle senátorů znamenalo pozitivní diskriminaci podnikatelů a nerovnost občanů podle jejich sociálního postavení. Právní elektronický systém (PES), který měl podnikatelům umožnit elektronickou správu jejich povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek, měla vést Hospodářská komora. Podle té by tak podnikatelé mohli ušetřit až desítky miliard ročně.

Navrhovaný systém je navíc duplicitní s projektem, který chystá ministerstvo vnitra. Novela by zároveň Hospodářské komoře dala možnost předkládat vládě návrhy nařízení, které by potom měl kabinet povinnost projednat. Připravovaná novela by tak zasáhla do ústavního práva vlády vydávat vyhlášky a podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by registr povinností mohl znamenal zásah do dělby moci.


A na závěr pro vás máme malý volební přehled… Jak se do programů politických stran promítlo fungování elektronické evidence tržeb?

Volby a EET

Systém elektronické evidence tržeb i po 10 měsících oficiálního fungování stále čeří vody naší politické scény. A jinak tomu nemohlo být ani v předvolebních slibech politiků. Jaký by mohl být osud EET po volbách podle volebních programů nejsilnějších politických stran?

Beze změny:  ČSSD a KSČM  se ve svých programech evidencí tržeb vůbec nezabývají a můžeme se domnívat, že by po volbách o žádných změnách neuvažovali. U ČSSD, která EET navrhovala už koncem 90. let se ani není čemu divit, i když svůj souhlas s elektronickou evidencí tržeb nedává příliš hlasitě najevo.

Úpravy: Zlatý střed do svého programu zvolilo hned několik stran. Výjimky pro stávající systém EET mají v plánu zavést Piráti – změny by se měly týkat e-shopů, plateb kartou, drobných živnostníků. Menší podnikatelé by se změn dočkali také od STANu a KDU-ČSL. A výhrady k fungování EET má i hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš tento systém uvedl v život. Ve svém volebním programu třeba slibuje výjimky pro malé živnostníky s ročním obratem do 500 000 Kč, kteří daní paušálně.

Radikální řešení: Tradiční pravicové strany, které prosazují minimální zapojení státu, pochopitelně předkládají ve svých volebních programech celkové zrušení elektronické evidence tržeb. Velké změny tak mohou přijít s ODS, TOP09, Svobodnými a Zelenými. Tyto strany se také vyjadřují pro zrušení kontrolního hlášení DPH a zjednodušení podnikatelského prostředí.

Jak získat ty nejaktuálnější znalosti v souvislosti se změnami zákonů od předních odborníků? Díky našemu předplatnému.