Opozice protestuje proti zvýšení daní v rámci daňového balíčku

Přinášíme vám to nejdůležitější z oblasti účetnictví a daní. Jaké zprávy se v poslední době objevily            v českých médiích a neměly by vás minout?


Opozice protestuje proti zvýšení daní v rámci daňového balíčku

V případě přijetí vládního daňového balíčku dojde ke zvýšení daně na alkohol, cigarety (další tabákové výrobky) a hazardní hry. Dojít by mělo i ke změnám ve zdanění technických rezerv pojišťoven a na dvojnásobek by se měl zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Opozice vládu obviňuje z toho, že zvýšení daní má přinést pouze další peníze občanů do veřejných rozpočtů.

Daňový balíček Sněmovna podpořila v úvodním kole na začátku července a posunula ho tak do projednávání v rozpočtovém výboru. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že hlavním důvodem k nárůstu daní je zvýšení ochrany občanů před vznikem závislosti na návykových látkách a hraní hazardních her. U vyšší daně na cigarety a další tabákové výrobky odhaduje vláda přínos pro příští rok až ve výši 7,7 miliardy Kč a pro rok 2021 až 9,2 miliardy Kč. Vyšší daň z lihu by měla ročně vynést navíc kolem jedné miliardy Kč. Při zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí (ze současných 1000 Kč na 2000 Kč) argumentuje vláda inflací a nárůstem nákladů od doby, kdy se poplatek zvyšoval naposledy.


Novela zákona o EET neprošla Senátem

Ani jeden z pozměňovacích návrhů k evidenci tržeb, které schválila Poslanecká sněmovna, nebyl v Senátu přijat. Novela se tak vrací zpátky do Poslanecké sněmovny, která o ni znova rozhodne. Novela zákona zavádí EET pro řemeslníky, lékaře advokáty a další obory. Původně zamýšlená 3. a 4. vlna se spojí v jednu a k zahájení povinnosti by mělo dojít první den sedmého měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona.

Novela zákona o EET by měla přinést i možnost evidovat tržby offline. Offline režim by využili podnikatelé s ročními příjmy do 600 tis. Kč. Zároveň nesmí být podnikatel plátcem DPH a nesmí mít více než 2 zaměstnance. Musí být ovšem poplatníkem daně z příjmů fyzických osob nebo být poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu. Místo vystavování EET účtenek by podnikatel vystavoval účtenky z bloku, který si vyzvedne na finančním úřadě.